Театар фест "Петар Кочић" од 5. до 12. јуна у Народном позоришту Републике Српске

Илијана Божић
Foto: Дражан Оскар Поздеровић

БАЊАЛУКА - Под мотом "Снага и усуд" од 5. до 12. јуна публика ће имати прилику да погледа шест сјајних позоришних представа театара из Србије, Црне Горе, Словеније и БиХ на 24. Театар фесту "Петар Кочић" који ће бити одржан у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

На конкурс су пријављене 24 представе, а бањалучка публика моћи ће да погледа шест изабраних и то "Цемент Београд" Београдског драмског позоришта, "Југославија моја отаџбина/дежела" Гледалишча Копар и Позоришта Приједор, затим "Шћери моја" Црногорског народног позоришта из Подгорице, те комаде "Код вечите славине" Српског народног позоришта из Новог Сада и Центра за развој визуелне културе Нови Сад, "Петријин венац" Атељеа "212" и "Каштел у језеру" Народног позоришта Сомбор. 

Манифестацију ће отворити Симфонијски оркестар НП РС, а на затварању ће бити одржан концерт опере и оперете који ће извести умјетница из Црне Горе када ће бити додијељене награде. 

Селектор Театар феста и првакиња Народног позоришта РС Слађана Зрнић појаснила је да се слоган фестивала односи на снагу земље, људскости и разумијевања, јер све ове представе говоре о борби и снази, али и о усуду човјека у односу на земљу у којој живи, од које се храни и коју његује.

- Из поменутих комада схватамо да је у тој земљи најбитнија људскост и разумијевање. Тако да слоган можемо представити као снага земље Театар фест "Петар Кочић" - рекла је Зрнићева.

Нагласила је да ће комад "Цемент Београд" Београдског драмског позоришта заинтригрирати публику, јер се састоји из два дијела која су супротности.

- И снага и усуд те представе су снага насупрот губитку снаге и притворном усуду живота. Публика ће имати прилику да на сцени гледа славне глумце југословенског и српског глумишта, Милену Зупанчић и Миодрага Микија Крстовића - истакла је она.

Испричала је да ће копродукцијски комад "Југославија моја отаџбина/дежела" навести публику да промисли о одосу према држави, нацији и породици. 

- Представа "Шћери моја"је награђивани комад којим ће нам се представии прваци Црногорског позоришта Мирко Влаховић и Варја Ђукић, те млада, призната глумица  Вања Јовићевић - казала је Зрнићева.

Према њеним ријечима комад "Код вечите славине"рађен у копродукцији Српског народно позоришта из Новог Сада и Центром за развој визуелне културе Нови Сад пружиће нам прилику да на сцени гледамо текст Момчила Настасијевића.

- Настасијевићеве магијске драме не постављају се често, тако да је ово сјајна прилика да погледамо овај комад који ће нам дочарати бриљантне младе глумице Соња Исаиловић и Бојана Милановић - додала је Зрнићева.

Како је казала комад "Петријин венац"Атељеа "212"евоцираће успомене из осамдесетих година прошлог вијека.

- Посљедња представа је "Каштел у језеру" из Сомбора, која је заправо праизведба, а ријеч је о комаду са пјевањем. Ријеч је о војвођанској мелодрами - испричала је Зрнићева.

Додала је да ће публика моћи да посматра рад редитеља Себастијана Хорвата, Марка Мисираче, Бобана Скерлића, Ане Вукотић, Соње Петровић и Маријана Нећака. 

- Одлучила сам се за редитеље који нису толико познати широј публици, а који заслужују да се за њих зна. Писци су Горан Војиновић, Маја Тодоровић, Милан Рамшак Марковић, Нина Плавањац, Момчило Настасијевић и Драгослав Михаиловић. Све представе имају модеран израз али спадају у класичан репртоар, без авангарде и апсурда - објаснила је Зрнићева.

В. д. директорица НПРС Дијана Грбић  говорећи о моту фестивала, казала је да су снага и усуд основне теме којима се Кочић бавио, те да им је циљ био да останемо у духу Петра Кочића.

СИМФОНИЈА

Дијана Грбић је истакла да им је намјера била да на Театар фесту представе Симфонијски оркестар НПРС као нову организациону јединицу.

- У "Гласу Српске" је објављен конкурс за 15 нових радних мјеста за музичаре који ће чинити Симфонијски оркестар и оперу. Настојимо да ширимо и јачамо позориште. Аудиција је заказана за 3. и 4. мај - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана