Театар фест “Петар Кочић” од 5. до 11. јуна у Народном позоришту Републике Српске

Миланка Митрић
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Јубиларни 25. Театар фест “Петар Кочић” биће одржан од 5. до 11. јуна у Народном позоришту Републике Српске, под слоганом “Између сновиђења и реалности”, најављено је данас у националном театру.

Глумица и првакиња Народног позоришта РС Слађана Зрнић, селекторка овогодишњег издања фестивала, најавила је да ће ове године у такмичарском дијелу програма публика имати прилику да погледа пет представа које су изабране од укупно тридесет.

- Све представе које су у селекцији су у оквиру теме слогана “Између сновиђења и реалности”. Боримо се с нашом реалношћу, не разумијемо је, бомбардовани смо информацијама које не можемо да процесуирамо, не знамо да ли су истините или их прихватамо као истину. Та реалност нам је помјерена и ми никако да се у тој реалности снађемо. Наш живот кроз ове представе прелази у визију, у сан, у нешто што замишљамо да би требало да буде. Спона између сновиђења и реалности карактерише овај 21. вијек, поготово на нашим просторима - казала је Зрнићева.

Међу пријављеним представама нашли су се комади из Мостара, Зенице,  Бихаћа, Сарајева, Тузле, Приједора, Загреба, Копра, Зрењанина, Сомбора, Краљева, Крагујевца, Ниша, Новог Сада, Београда и Подгорице у сарадњи с Тивтом.

- Имамо разне теме које су занимале позоришне раднике. Увијек је ту тема рата, појављује се тренд освјештења насиља над женама, што је било карактеристично и за прошлу селекцију, међутим, овај пут су те теме мало лагодније за гледање, упаковане у другу форму  која је за гледаоце пријемчивија и лакша, а опет снажна - рекла је Зрнићева.

Она је нагласила да су међу представама које ће бити одигране значајна редитељска имена, која су у тренду и то оправдавају, попут Егона Савина, чија представа “Покојник” Народног позоришта Подгорица и Центра за културу Тиват ће ове године бити одиграна у такмичарском програму, као и “Мој син само мало спорије хода” у режији Ивана Плазибата (Сарајевски ратни театар).

- Драго ми је што из Сарајева долази представа која се не веже за ратну тематику и драго ми је што су се издигли изнад свега и одлучили да се баве својим унутрашњим двориштем и односима у породици, и како се један обичан човјек, мајка бори са реалношћу у којој се налази и шта је њено сновиђење - навела је она о представи “Мој син само мало спорије хода”.

“Сан о завичају (невиђено фолк сновиђење)” Ивана Велисављевића, а у режији Милана Нешковића (Народно позориште Ниш) и “Ролеркостер”, ауторке Јелене Кајго и у режији Милице Краљ (Позориште Атеље 212) су такође у овогодишњем такмичарском програму, а Зрнићева је изразила задовољство што ће и ове представе публика у Бањалуци моћи да погледа.

- Нешковићева представа је рађена по роману Ивана Велисављевића, направљена по идеји пјесама Шабана Шаулића. Рађена је у Нешковићевом стилу, као једно сновиђење. “Ролеркостер” је трагикомедија, одлична глумачки, вјешто режирана и доноси невјероватну причу о томе шта нас чека у будућности - објаснила је Зрнићева.

Посљедња такмичарска представа је “Успаванка за Алексију Рајчић” у режији Југа Ђорђевића, Народног позоришта у Београду, која је реализована у копродукцији са Стеријиним позорјем и фондацијом “Нови Сад – престоница културе”.

- Ова представа обрађује тему насиља над женама, али је добро упакована, лака за гледање, а носи снажну поруку - навела је Зрнићева и закључила да је заједничко за све представе што имају музичке дионице, што говори да редитељи имају потребу да се изразе на неконвенционалан начин.

У част награђених, 11. јуна биће изведена опера “Деца” настала по роману Милене Марковић, композиторке и редитељке Ирене Поповић Драговић Народног позоришта у Београду.

Говорећи о овогодишњем издању Театар феста, в.д. директора Народног позоришта РС Дијана Грбић рекла је да ће Театар фест бити отворен концертом, како је навела, музичким изненађењем, што ће бити објављено прије самог фестивала.

 - 25 година није мали јубилеј. Трудимо се да задржимо квалитет, а себи смо задали циљ да се отварамо према региону. Трудили смо се да донесемо нешто ново из региона - истакла је Грбићева и позвала публику да посјети овогодишње издање фестивала.

"Урнебесна трагедија”

Грбићева је најавила премијерно извођење нове представе, рађене у копродукцији са Народним позориштем Београд.

- У овој години и почетком сљедеће сезоне радимо двије копродукције, од којих је једна при крају. Представа коју радимо с Народним позориштем Београд “Урнебесна трагедија” премијерно ће у Београду бити одиграна 5. маја, а 12. маја у Бањалуци - објаснила је Грбићева о овој представи рађеној по тексту Душана Ковачевића, а у режији и адаптацији Јагоша Марковића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана