Такмичарска прича фестивала Кестенбург ближи се крају: Комади великих писаца у очима младих глумаца

Александра Маџар
Такмичарска прича фестивала Кестенбург ближи се крају: Комади великих писаца у очима младих глумаца

Бањалука - Остало је још само једно такмичарко вече на овогодишњем Међународном фестивалу студентских позоришта "Кестенбург" у Бањалуци.

Учесници уживају у размјени искустава са колегама из различитих крајева свијета, а у понедјељак увече публици у Народном позоришту Републике Српске представио се театар из Кореје комадом "Кад прољеће дође, када прољеће дође". Препоруку за "Кестенбург" добили су из корејске фондације "Art Stages ". Редитељ представе Парк Сон Хоу каже да је тражећи информације о Бањалуци сазнао да је наш град познат и по луткарском фестивалу, који се одржава у Дјечијем позоришту РС, што га је посебно обрадовало, јер је он такође и луткар.

- Представа говори о новелисти Ким Ју Јонгу који је веома познат у Кореји и који је писао тридесетих година прошлог вијека. Ким је рођен у Тутану у којем је ово позориште "Joy" и основано 2007. године. У вријеме свог креативног дјеловања написао је 33 новеле. Писао је новеле за тинејџере и младе али, нажалост, умро је у 29. години - испричао је он.

Као дијете, прича редитељ, овај новелиста живио је у сиромаштву.

- Није имао оца, мајка му је морала много радити и није била често са њим код куће. Једини начин да изрази своју личност било је путем писања. Његова новела "Када прољеће дође дође" говори о његовом оцу и показује лична осјећања - објаснио је он.

И док су Корејци причали приче из своје земље, Мостарско позориште оживјело на сцени "Петар Кочић" Народног позоришта РС тешку судбину "Фатиме, невјесте од боли", насталу по свима добро познатој причи о Хасанагиници.

- Живот Хасанагинице испричали смо из перспективе ње саме, Фатиме. Хтјели смо да видимо како се осјећала жена која није могла да бира, која није имала слободу, јер су сви живјели њен живот - казао је глумац Ален Назири, додајући да је публика гледајући овај комад често и плакала.

Причу великог швајцарског писца Фридриха Диренмата "Play Straindberg" извели су глумци Факултета драмских уметности из Приштине на подрум сцени Бањалучког студентског позоришта.

Глумица Јована Крстић испричала је да је представа настала као плод рада на дипломској представи, гдје је заједно са двоје колега тражила текст у којем могу да се изразе три лица и да покажу све оно што су за четири године научили на академији.

- У овом комаду важан је прије свега и глумачки и редитељски стил. Овај комад великог швајцарског писца није толико познат. Он га је обрадио по дјелу "Мртвачки плес" Аугуста Стринберга. Главна тема је немогућност двоје људи који живе двадесет година у браку да се раздвоје упркос њиховој невјероватној мржњи једног према другом - објаснила је Крстићева и додала да се у њиховом поглед на ту тему преплићу различити стилови, натурализам, апсурд и комедија.

"Судница" и "Границе"

Глумац Александар Ристановић извео је монодраму "Судница". Са овом представом, са којом је Ристановић дипломирао, бањалучка публика је већ упозната, а реакције на Ристановићева глумачка умијећа увијек су позитивне.

Кроз монодраму глумац је преиспитао сам себе - зашто се бави глумом, оптужујући и бранећи сам себе за свој животни избор.

Аматери из ДИС театра извели су, такође, већ познат њихов комад "Границе", невербалну причу која је настала по дјелу "Тврђава" Меше Селимовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана