Тајне Гарсоњере за смијех до суза

Александра Маџар
Тајне Гарсоњере за смијех до суза

Бањалука - Прича о три породице и њиховим малим и великим брачним тајнама, сумње да су преварени, али и жеља за прељубом у једној гарсоњери у Београду изазвали су много смијеха на сцени Народног позоришта Републике Српске.

Премијеру представе "Гарсоњера" у режији Александра Пејаковића, која је изведена у сриједу увече на сцени "Петар Кочић" националног театра, обиљежио је лепршави сценски покрет и сјајне глумачке креације ансамбла, праћене овацијама публике и искреним смијехом.

Постављањем овог комада по тексту мађарског писца Имреа Бенчика, Пејаковић је на магичне даске Народног позоришта РС вратио водвиљ.

- Оно што је најбитније је да смо успјели урадити немогућу ствар, поставити водвиљ на малу сцену. Сигуран сам да је Народно позориште РС добило још једну представу за коју ће се тражити карта више - рекао је Пејаковић послије премијере комада чија је радња смјештена у тридесете године 20. вијека.

Публика је из сале изашла видно задовољна и насмијана, размјењујући коментаре и понављајући реплике из представе.

- Искрено сам се смијала. Представа и глумци су одлични. Посебну чар дао је тај дух неких давних година који се могао видјети и осјетити кроз костиме и сценографију. Јако ми се свидио нагласак који су глумци успјели "скинути" - рекла је једна Бањалучанка која редовно посјећује театар.

Млади глумац Рок Радиша, којем је ово прва главна улога откако је примљен у стални радни однос у националном театру Српске, одлично се снашао тумачећи лик Михајла Јовановића.

Константно присутан на сцени, покушавајући да покрије све преваре које се сасвим случајно дешавају у његовој гарсоњери, изазивајући смијех у публици, оправдао је указано повјерење редитеља.

- На почетку ми је било мало чудно, где ја поред свих искусних колега да играм главну улогу. Али дао сам све од себе, моја савест је чиста. Најдраже ми је то што сам осетио да је публика пратила причу. Ова представа ће ми увек бити добра за одржавање линије, јер изгубим сигурно килограм на сцени - рекао је Радиша кроз смијех.

Редитељ је у овом комаду спојио искуство старијих глумаца са енергијом оних који су на почетку каријере, што је и једнима и другима било одлично искуство. Глумац Драгослав Медојевић, којем је у комедији повјерен лик директора Спасојевића, сматра да су заједничким креативним снагама направили добру представу.

- Сигуран сам да ће публика радо гледати овај водвиљ и да ће имати дуг живот. Драго ми је што радим са младим људима. Њихова позитивна енергија прешла је и на мене - казао је глумац.

Поред Медојевића и Радише у "Гарсоњери" играју Миљка Брђанин-Бабић, Љиљана Чекић, Огњен Копуз, Бојан Колопић, Раденка Шева, Ведрана Мачковић-Зубовић и Зоран Станишић.

Сјећање

Премијери је посебну драж дала чињеница да је овај комад 4. марта 1983. године изведен на сцени тадашњег Народног позоришта Босанске Крајине у Бањалуци. Послије извођења комада глумцима на сцени придружиле су се колеге које су исти овај комад играле 1983. године, Ковиљка Шипка, Гордана Милиновић и Добрица Агатоновић. Они су са публиком подијелили сјећања која их вежу за ову представу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана