Све спремно за Театар фест

Агенције
Све спремно за Театар фест

Бањалука - Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић рекао је да је све спремно за сутрашњи почетак Шеснаестог театар феста “Петар Кочић” који ће отворити представа домаћина манифестације, Народног позоришта Републике Српске “С планине и испод планине”, преносе агенције.

Новаковић је навео да ће на овогодишњем Театар фесту учествовати шест позоришта из БиХ, Србије и Хрватске.

- Публика ће моћи да ужива у представама позоришта из Кикинде, Зрењанина, Београда, Новог Сада, Ријеке, Зенице и Бањалуке - рекао је Новаковић.

Он је додао да ће бити изведене представе “Сава Савановић-Вампирска симфонија” Народног позоришта из Кикинде, “Дабогда те мајка родила” рађена у копродукцији Хрватског народног казалишта Ивана племенитог Зајца и Хрватског културног друштва “Театра” из Ријеке, те “Здраво животе” Народног позоришта из Новог Сада.

На фестивалу ће бити изведене и представе “Зла жена” Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, “Елијахова столица” Југословенског драмског позоришта из Београда, “Гребање или како се убила моја мајка” Босанског народног позоришта из Зенице и Битеф театра из Зенице, те представа “Кухиња” Народног позоришта Републике Српске.

Новаковић је напоменуо да ће овогодишњи Театар фест пратити бројни садржаји – изложбе и промоције књига, а да ће сваке фестивалске вечери бити одржан округли сто о представи одиграној те вечери.

- Ове године Театар фест се одржава уз помоћ и разумијевање, прије свега, грађана Бањалуке и привреде. Знамо да је тешко вријеме, али су сви схватили да је ово манифестација која је потребна и граду и грађанима - рекао је Новаковић.

Он је истакао да је Народно позориште Републике Српске све посјећеније и да се грађани враћају “даскама које живот значе”.

- Попуњеност и посјећеност мале и велике сцене Народног позоришта Српске је 94 одсто - рекао је Новаковић и додао да се грађани Бањалуке, на радост позоришта, дефинитивно враћају овој умјетности.

Селектор овогодишњег Фестивала је Мирослав Мики Радоњић, а о наградама ће одлучивати жири у саставу Небојша Брадић, Милош Бабић и Никола Пејаковић.

Фестивал, који ће сутра у 19.30 часова отворити предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, трајаће до 9. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана