Све спремно за Лут фест

Александра Маџар
Све спремно за Лут фест

Источно Сарајево - Комплетан програм 14. међународног фестивала професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" усвојен је у петак у Источном Сарајеву.

Позоришна манифестација биће одржана од 13. до 17. маја у Источном Сарајеву, Милићима, Вишеграду и Кантону Сарајево, а организатори кажу да је све спремно за велику позоришну авантуру намијењену најмлађој публици.

- Мото овогодишњег фестивала "Радост маште и стварања" уводи нас у један симболичан простор у животу сваког дјетета, који се ствара кроз машту и у коме су сва дјеца срећна. Фестивал ће и ове године у тај симболичан дјечији простор да унесе нове радости, кроз бајке, приче о витезовима, циркуске игре, марионетске чаролије - најавио је оснивач фестивала редитељ Витомир Митрић.

На фестивалу ове године учествује десет позоришта из Бугарске, Словачке, Њемачке, Словеније, Србије и БиХ.

Митрић каже да је на фестивалу задржан концепт малих форми, али учествују и ансамбл луткарске представе које својим врхунским квалитетом заслужују представљање на овој престижној позоришној манифестацији.

У програму фестивала су представе Позоришта лутака из Ниша, Позоришта младих из Новог Сада и Луткарске сцене Народног позоришта "Тоша Јовановић" из Зрењанина.

Такође, публици ће се представити чувени соло луткар, један од водећих из Словачке Томаш Пласки, најзначајнији европски луткарски театри из Бугарске, као и значајна остварења луткара из Њемачке, Словеније и БиХ. 

- Настављајући едукативну мисију школовања луткарског кадра, ове године организујемо предавање "Луткарство у јаслицама и феноменологија лутке и луткарства у свету детета", професора др Радослава Лазића, намијењено педагозима,  васпитачима и наставницима - казао је Митрић.

Награде

И ове године биће додијељена "Златна анима" - Гран при за најбољу представу фестивала и значајна умјетничка признања за најбоља луткарска остварења. Жири фестивала радиће у саставу: проф. др Радослав Лазић, предсједник жирија и чланови Војислав Вујановић, позоришни критичар и публициста и др Рита Флеис, театролог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана