Све спремно за 25. “Лут фест”: Четврт вијека на понос позоришта и културе

Рајко Вуковић
Све спремно за 25. “Лут фест”: Четврт вијека на понос позоришта и културе

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Представом “Мала сирена” Дјечијег позоришта Републике Српске биће отворен 25. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест”, који ће се одржати од 22. до 27. септембра у Источном Сарајеву у организацији “Форум театра” .

Овогодишњи фестивал у знаку је великог јубилеја, а директор “Лут феста”, Витомир Митрић наводи да ће ове године учествовати позната луткарска позоришта из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Русије, Бугарске, Јерменије, Јужне Кореје и Мађарске. Током шест дана фестивала публика ће имати прилику да види представе “Утопија” Луткарског казалишта Мостар, “Снежана и седам патуљака” Позоришта лутака “Пиниокио” Београд, “Сашине приче” театра из Санкт Петербурга, те “Зец и пас” Позоришта лутака “Пинокио” из Београда. Између осталих, биће одигране и представе “Дрвосјеча и небеска вила” корејског позоришта, “Кад имаш кућног змаја” Државног луткарског позоришта из бугарског града Сливен, “Змајић Оги” Народног позоришта “Тоша Јовановић” Зрењанин и друге. Мото фестивала је “Језик луткарства” и у потпуности прати естетику визуелног луткарског израза и инспиративних надахнућа те тако постиже магију луткарства.  

Од почетка рада фестивала давне 2000. године па до данас, продефиловало је мноштво позоришних трупа како из региона тако из иностранства, али према Митрићевим ријечима, фестивал је почео са далеко скромнијим очекивањима. 

- На фестивалу од настанка па до данас учествовала су 242 позоришта, из 42 земље, а одиграно је више од 250 представа. “Лут фест” је почео 2000. године, са не баш великим очекивањима, али данас с поносом можемо славити велике  резултате које је постигао. Драго ми је што је на неки начин створена обавеза да фестивал у ствари буде једна од водећих манифестација позоришног стваралаштва за дјецу, конкретно луткарства. Ми смо имали жељу да од самог почетка почнемо и са продукцијом која би била паралелно везана за фестивал, то смо и успјели неколико година касније, али није било слуха да се то оствари, што је велика штета. И поред свега тога на крају могу рећи да је фестивал постигао невјероватне резултате са свим позориштима која су учествовала, доказавши оправдано свој квалитет представа - рекао је Митрић. Он истиче да никад није крио задовољство што је један дио децентрализације културе Републике Српске управо кренуо из Источног Сарајева путем овог пројекта.

- Ове године су створени много повољнији услови, за разлику од протеклих година. Реализацију средстава овогодишњег фестивала биће потпомогнута од стране недавно отвореног Народног позоришта Источно Сарајево. Узгредно, ове године смо одлучили да сва дјеца из општине Источно Сарајево, као и дјеца из свих других општина источног дијела Републике Српске, буду на неки начин позвана, да им се пружи могућност да погледају фестивал и на тај начин би се постигао један дио децентрализације културе у РС, што је један од наших циљева - наводи Митрић. Стручни жири фестивала ове године чине професор Боњо Лунгов из Бугарске, Валентина Фурсова из Естонија и Младен Јанковић из Републике Српске. Продуцент овогодишњег фестивала је Александра Митрић Штифанић. Све представе биће одигране на сценама Културног центра и Народног позоришта у Источном Сарајеву.

ПЛАНИРАЊЕ

Први човјек “Лут феста” апеловао је на све надлежне институције да више поведу рачуна о манифестацијама ове врсте, које су на неки начин огледало културе.

- Постигли смо завидан успјех, међутим ствари које су битне за финансирање фестивала у РС, очигледно да нису на завидном нивоу, тачније, чини ми се да су још у неком трагању. Рецимо, ове године је јубиларни фестивал и већ смо направили комплетан програм, али ми још увијек не знамо финансијска средства са којима располаже “Лут фест”, рекао је Митрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана