Све је спремно за „Златну вилу”: Традиција и смијех су озбиљне ствари

Рајко Вуковић
Све је спремно за „Златну вилу”: Традиција и смијех су озбиљне ствари

ПРИЈЕДОР - Са поносом могу рећи да смо спремни за наш Интернационални фестивал позоришта “Златна вила”. Ове године му је седамнаести рођендан, али први пут смо обратили пажњу на тематику па му је крилатица: “Смијех је озбиљна ствар”, гдје смо селектовали више представа комедије.

Овим ријечима Срђан Књегинић, директор Градског позоришта Приједор најавио је одржавање 17. фестивала “Златна вила”, који ће трајати од 23. до 28. септембра. Свечано отварање заказано је од 19.30 часова, а потом ће бити одиграна представа “Људи од воска” у режији Ивана Вање Алача, Народног позоришта Сомбор.

Први човјек позоришта из Приједора истиче да је ове године акценат на комедијама те су одлучили да дају на неки начин омаж највећем српском и југословенском комичару Миодрагу Петровићу Чкаљи.

- Ове године фокус фестивала је усмјерен на комедију као позоришни жанр, а пошто је Миодраг Петровић Чкаља, легенда домаће кинематографије, најпознатији по комедији, одлучили смо да одамо специјално признање кроз пратећи програм. Због тога смо одлучили да представимо изложбу Југословенске кинотеке и да представимо књигу његовог сина Чедомира Петровића “Било некад једно време кад су људи били бољи”, што се дешава 24. септембра у 18 часова и након тога публика ће имати прилику да ужива гледајући “Корифеј театар” са Колашина са представом “Крст са петокраком” - рекао је Књегинић.

Трећег фестивалског дана, 25. септембра, у пратећем програму биће представљање глумице Неле Михаиловић, а Народно позориште Републике Српске и Народно позориште Београд играју “Урнебесну трагедију”.

Наредног дана у пратећем програму биће представљен глумац Мирвад Курић, а Босанско народно позориште из Зенице игра представу “Киселина”. За 27. септембар планирано је да у пратећем програму буде представљена глумица Олга Одановић Петровић, а Хрватско народно казалиште из Осијека игра представу “Маратонци трче почасни круг”, док је за 28. септембар предвиђено свечано затварање фестивала, на којем ће бити уручене награде и одржан концерт групе “Комбајн квартет” из Бањалуке.

Комплети улазница могу се купити до понедјељка, 16. септембра, по цијени од 60 КМ за све дане фестивала, а од наредног дана у продаји ће бити и појединачне улазнице по цијени од по 15 КМ за сваку представу.

Сви пратећи програми су у 18 часова, а све представе су такмичарског карактера и почињу у 20 часова.

Име

Сви подаци упућују на чињеницу да су почеци позоришног живота у Приједору повезани с настанком и радом Српско-православног црквеног пјевачког друштва “Вила”.

Ово друштво је утемељено 1885. године као једно од најстаријих у Босни и Херцеговини, одмах након мостарских “Гусала”, а истовремено с тузланским друштвом “Његош”. Драмска секција која је у “Вили” оформљена убрзо након регистровања друштва и која је дјеловала у континуитету, може се тако с правом сматрати претечом Позоришта Приједор те извориштем за име фестивала у његовој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана