Сутра нова премијера “Мила, глумица у немилости”

Srna
Foto: Agencije

БИЈЕЉИНА- Градско позориште "Семберија" у Бијељини одиграће сутра нову премијеру, представу "Мила, глумица у немилости" по тексту и у режији Миливоја Млађеновића. "Ова дуодрама рађена је по мотивима монодраме `Мила` Косте Трифковића, а сем Вање Кртолине у насловној улози, у овој представи игра и Душан Ранковић", најављено је из Позоришта.

За кореографије и избор музике била је задужена гошћа из Ниша Даница Ничић, а сонгове је компоновао Игор Кајмаковић.

"Мила, шаљива игра у једном чину, настала је према изворном тексту Карла Аугуста Гернера, а драматизовао ју је и `посрбио` Трифковић", наводи Миливоје Млађеновић, аутор и редитељ представе.

Он каже да је бијељинско позориште ту монодраму проширило и адаптирало, хтијући да од ње направи мали омаж домаћој позоришној историји, етици и естетици, истовремено отварајући и проблеме савременог позоришта.

"Наш комад `Мила, глумица у немилости` је посвета оним глумцима и управницима позоришта који још увек одолевају својим делом у свету непрестане сурове манипулације, безобзирне игноранције, безмерног лицемерја и /не/прикривеног насиља", истакао је Млађеновић.

У најави се наводи да се Коста Трифковић као позоришни аутор појавио 1870. године, а одликовала га је вјештина стварања радње, динамичне, ведре, забавне, а комедије интриге одговарале су укусу тадашње публике, односно грађанске средине којој је и сам припадао, те су муњевито освојиле позоришну сцену.

У њима је Трифковић сликао своје савременике - српско новосадско грађанско друштво.

Премијера је заказана у 20.00 часова, а прва репризе наредног дана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана