Стела Корљан: Плесом откривене Кочићевe тајне

Aлексaндрa Мaџaр
Стела Корљан: Плесом откривене Кочићевe тајне

Бaњaлукa - Плес скида маске, чини људе голима, доводи их у ситуацију да буду искрени, јер тијело не може да лаже. Током рада на овој плесној представи имали смо најбољу могућу подлогу, а то је ријеч Петра Кочића која је као трептај свемира снажна, јака, директна и престаје тамо гдје плес може да настави. Та љепота Кочићеве ријечи ме фасцинирала.

Рекла је ово за “Глас Српске” кореограф и режисер Стела Корљан која у Народном позоришту Републике Српске поставља кореодраму “С планине и испод планине” великана српске књижевности Петра Кочића по идеји и драматизацији Жељка Стјепановића.

Корљанова је на велике свјетске сцене поставила драме Маркеса, Лорке, Шекспира, а у овој представи одлучила се да ради са глумцима из Народног позоришта РС, студентима глуме бањалучке Aкадемије умјетности као и члановима КУД-а “Веселин Маслеша”.

- Спојили смо фолклорну игру, процес развоја људи са академије и професионалне глумце из Народног позоришта РС, а добили магију сценског изражаја - казала је Корљанова.

Насловну мушку улогу, Петра Кочића, тумачи глумац Дејан Aндрић, који је умјетник, писац и приказ мушкарца са Змијања док је главну улогу Кочићеве музе, повјерила глумици Миљки Брђанин-Бабић.

- Љепота је што смо се ми као ансамбл формирали у току рада на овој представи, јер нас има 33-34. Ријеч Петра Кочића служи се метафорама, алегоријама и његово литерарно богатство је неисцрпни извор за кореографско стваралаштво - рекла је Корљанова.

Објаснила је да је прије почетка рада на кореодрами “С планине и испод планине” прочитала сва дјела Петра Кочића, све рецензије над његовим дјелима, те на тај начин покушала да открије што више оних ствари које су у ријечима биле скривене, а из којих може да настане плес.

- За мене је рад на овом пројекту био велика одговорност, јер сматрам да се дјелу Петра Кочића мора приближити са једним страхопоштовањем из посебног разлога, јер је он дао нешто врло битно не само за град Бањалуку већ за данашње вријеме, а то је буђење свијести у људима да се враћају својим коријенима - истакла је Корљанова.

Нагласила је да јој је на генералној проби било јасно да Кочић живи на сцени, те да јој је то пружило посебно задовољство из разлога што сцена Народног позоришта РС носи Кочићево име.

- Уложили смо много енергије кроз рад, јер је требало спојити ствари које не припадају једне другима. Кроз комад се пјевају пјесме са Змијања, а у исто вријеме присутна је музика великих свјетских композитора. Музички колаж пун је ритма и бита и даје једну новину - каже Корљанова.

Подсјетила је да је представа “Кухиња” у режији Младена Матерића била један од првих корака ка модернизму и новом добу у Народном позоришту РС, те да је постављане Кочићеве приче на сцену други корак, који иде још даље, јер су комаду потпуно узели ријеч и свели само на покрет и мисли.

Публика

- Сматрам да ће публика кореодраму примити са једном фасцинацијом и идентификацијом. Остаће нијеми, срећни и будни када виде ликове у којима ће се свака жена моћи пронаћи и принцип мушке снаге у овим крајевима гдје мушкарци не знају показати љубав, а жене се у читавом животу воле купати у љубави - казала је Стела Корљан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана