Старе бајке у новом руху

Aлександра Маџар
Старе бајке у новом руху

Источно Сарајево - Луткарска позоришта данас одликује разноликост жанрова, техничких система лутака, стилских рјешења, висок степен типизације и умјетничке симболике. Ови елементи су врло важни у селектовању представа и прављењу програма фестивала.

Рекао је ово за “Глас Српске” директор и оснивач Међународног фестивала професионалних луткарских позоришта “Лут фест” Витомир Митрић.

Четрнаести фестивал биће одржан од 13. до 17. маја у Источном Сарајеву, Милићима, Вишеграду и Кантону Сарајево. Манифестацију ће отворити представа “Патуљак носоња” Државног луткарског театра из Бугарске.

- Мото овогодишњег фестивала “Радост маште и стварања” уводи нас у један симболичан простор у животу сваког дјетета, који се ствара кроз машту и у коме су сва дјеца срећна. Фестивал ће и ове године у тај дјечији простор да унесе нове радости, кроз бајке, приче о витезовима, циркуске игре, марионетске чаролије - каже Митрић.

На “Лут фесту” учествује десет позоришта из Бугарске, Словачке, Њемачке, Словеније, Србије и БиХ.

- Фестивал је задржао концепт малих форми, али учествују и ансамбл луткарске представе које својим врхунским квалитетом заслужују представљање на овој позоришној манифестацији - казао је Митрић.

Најавио је да ће на “Лут фесту” бити представљена најзначајнија луткарска остварења која су настала у прошлогодишњој позоришној продукцији у Србији.

- Позориште лутака из Ниша, Позориште младих из Новог Сада и Луткарска сцена Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина приказаће значајан сегмент луткарске позоришне сцене Србије - истиче Митрић.

Основна карактеристика 14. Лут феста је, како каже Митрић, разноликост луткарских форми и приступа у реализацији представа.

- И ове године фестивал дјелује у процесу модернизације и развоја луткарства и алтернативног облика едукације. У оквиру едукативног програма фестивала биће одржана креативно-луткарска радионица “Филцај и анимирај”, коју води Aнкица Aврамовић, наш дугогодишњи сарадник и креатор сценографије и костима у представама “Форум театра” - рекао је Митрић.

Као и претходних година, биће додијељена “Златна анима” - Гран при за најбољу представу фестивала и значајна умјетничка признања за најбоља луткарска остварења.

- Жири фестивала радиће у саставу проф. др Радослав Лазић, предсједник жирија и чланови Војислав Вујановић, позоришни критичар и публициста и др Рита Флеис, театролог. Биће додијељена и “Златна анима” за животно дјело умјетнику који је својим радом дао значајан допринос развоју луткарства у БиХ - најавио је Митрић.

Европски театри

- Публика ће имати прилику да види чувеног соло-луткара, једног од водећих из Словачке, Томаша Пласког. Наступиће и један од најзначајнијих европских луткарских театара из Бугарске, као и позоришта из Њемачке, Словеније и БиХ - каже Витомир Митрић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана