Српска славила уз Кочићеву причу

Aлександра Mаџар
Српска славила уз Кочићеву причу

Београд - Свјетски дан игре, празник који је установио Међународни савјет за игру при UNESCO-у, прослављен је широм свијета, а у Народном позоришту Републике Српске одржана је отворена проба представе "С планине и испод планине".

Комадом "С планине и испод планине", који по тексту Петра Кочића режира Стела Корљан, биће отворен 16. театар фест "Петар Кочић", који ће трајати од 2. до 9. јуна у Народном позоришту Републике Српске.

Празник игре се прославља 29. априла, од 1982. године, а тог датума 1727. рођен је велики реформатор игре Жан-Жорж Новер. Бројне манифестације одржавају се на свим меридијанима, а у Београду је прослава почела у Музеју Народног позоришта уручењем награде "Терпсихора" Јовану Веселиновићу. Ријеч је о награди која се додјељује балетским умјетницима за остварене улоге из репертоара Народног позоришта у Београду или других позоришта, који су се издвојили по техничком и умјетничком квалитету.

Још једна балетска награда додијељена је солисткињи Балета Народног позоришта у Београду Бојани Жегарац, добитнику награде "Радомир Вучић", коју Народно позориште додјељује младим, талентованим балетским играчима до 28. године за остварене солистичке или главне улоге из свог репертоара.

Жегарац је награђена јер су значајна њена остварења у балетским представама "Лабудово језеро", "Дон Кихот", "Успавана љепотица", "Жизела", "Краљица Марго", "Aлександар", "Степ Лигхтлџ", а остварене улоге зрело и технички беспријекорно презентоване публици.

Прослављени играч и кореограф Владимир Васиљев поводом Свјетског дана игре обновио је балетску представу "Дон Кихот". Популарни балет Лудовика Минкуса по истоименом роману Мигуела де Сервантеса, који се игра на сценама свјетских позоришта, премијерно је одигран на великој сцени Народног позоришта у кореографији Васиљева 2007. године. Представа је добила ново рухо и нашла се пред београдском публиком баш на дан игре.

Сваке године у позориштима широм свијета чита се посланица истакнутих стваралаца из области игре, па је прије балетске представе "Дон Кихот" на великој сцени националног театра Србије прочитана порука тајванског кореографа и писца, оснивача "Клауд гејт денс театра" у Тајвану Лина Хваимина.

Порука

- Игра говори о радости, страху и жељама, недодирљивом, али и открива стање ума, нарав и карактер људи. Плес је драгоцјен, он је метафора самог живота - порука је тајванског кореографа и писца Лина Хваимина, коју је упутио поводом Свјетског дана игре.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана