Срђан Књегинић, глумац и директор Позоришта Приједор, за “Глас Српске”: Позориште је најбоље огледало стварности

Рајко Вуковић
Срђан Књегинић, глумац и директор Позоришта Приједор
Foto: Г.С. | Срђан Књегинић, глумац и директор Позоришта Приједор

ПРИЈЕДОР – Комади као што су “Каубоји” и “Лет изнад кукавичјег гнијезда” јесу управо једни од оних који су оставили трага у драмском свијету.

То су модерни комади са референцама на данашње доба, тако да нисмо морали да их прилагођавамо садашњици, као што би то био случај да смо радили Шекспира или неког епохалног писца из прошлости.

Рекао је ово за “Глас Српске” Срђан Књегинић, глумац и директор Позоришта Приједор, коментаришући како је театар у којем он дјелује на сцени и иза ње, пришао властитој поставци легендарних комада “Лет изнад кукавчијег гнијезда” и “Каубоји”, који су изазавали бројне похвале критике и струке, уз одличне реакције публике.

Талентовани умјетник истиче да комаде такве тежине и традиције није лако прилагодити домаћој сцени, али да њихова вриједност уз труд ансамбла брзо превазилази границе локалног. 

- Прилагођавање ових текстова домаћој сцени јесте задатак којем смо приступили у смислу коју причу ми желимо да кажемо одређеним комадом и на шта друштву да скренемо пажњу. У договору са редитељем, успјели смо да нађемо заједнички језик и мислим да је публика схватила поенту - рекао је Књегинић. 

ГЛАС: Представу “Лет” режирао је Горан Дамјанац, један од наших познатијих позоришних редитеља. Претпостављамо да је било веома изазовно радити с њим у глумачком смислу, али пошто се Ви бавите и организационим проблемима, колико је било тешко у себи помирити обје функције и прићи лику доктора на прави начин? 

КЊЕГИНИЋ: Јесте, Горан је управо професор позоришне режије на АУ Универзитета у Бањалуци па се знамо већ дуги низ година и одлично разумијемо, пошто је радио као асистент док сам био студент. Посао глумца и посао директора позоришта су дијаметрално супротни, али и један и други изискују велики рад и преданост. Са те тачке гледишта, трудим се да, кад обављам једну функцију, бар мало занемарим ову другу. Срећом, наш ансамбл је одличан, пун разумијевања па успијевам све да избалансирам. Са друге стране, глума је дјелатност за коју сам се опредијелио у животу, према којој осјећам истинску љубав и страст, тако да ми посао на даскама на неки начин дође као издувни вентил за посао који радим у канцеларији. 

ГЛАС: Поменули смо већ да поред глуме Ви, већ трећу годину заредом, обављате функцију директора Градског позоришта Приједор. Пошто је јасно да код нас та функција не значи бенефиције, већ бројне обавезе и притиске колико је незгодно у исто вријеме играти на даскама и иза њих? 

КЊЕГИНИЋ: Сваки дио посла носи своје бреме, а ми смо сви заједно спремни за све веће и теже изазове. Позориште је огледало свега што се дешава око нас, оно вјерно одсликава крвну слику друштва и ставове обичних људи, зато га увијек препоручујем прије гледања телевизора, читања магазина, чак и новина, јер све оно што играмо на даскама није ништа друго до пресликавање актуелног живота. Наша игра на даскама није илузија живота, то је живот онакав какав нас је задесио у датом трену и какав данас живимо. 

 

ГЛАС: Када су се утисци у вези са претходном сезоном слегли, а рачунице сабрале како гледате на претходну сезону Позоришта Приједор, које је не тако давно обиљежило и значајан јубилеј од 70 година? 

КЊЕГИНИЋ: Претходна сезона је била 71. по реду. Сад је већ 72. Могу рећи да сам веома задовољан. Сала је била пуна од септембра до јуна, имали смо разне садржаје, гостовања на која смо ишли, позоришта која су долазила код нас, културне размјене, склапање пријатељстава. Једна веома динамична и плодоносна сезона, а највећа награда коју једно позориште може да добије јесте сама публика, односно нова лица у гледалишту. Примијетио сам посљедњих година да наше позориште има прогресивни раст млађе публике, што је доказ да и млади размишљају, имају своје критичке ставове и духовно се развијају. Ми ћемо да наставимо са радом како најбоље умијемо и надамо се да ће тренд раста публике да опстане. Наравно, не могу да не споменем нашу сталну публику и да их похвалим, ево, јавно, пред свима и изразим своју захвалност што су ту, чак и кад је лоше вријеме напољу. 

ГЛАС: Познато је да се од прошлости у театру не живи па се намеће питање шта публика може очекивати од Позоришта Приједор у сљедећој сезони? 

КЊЕГИНИЋ: То је тачно, свака сезона изискује нови рад, нова питања и нову комуникацију са публиком, теме, идеје, поруке, упозорења. Ове сезоне почињемо са дјечјом представом, ауторским радом Марка Вукосава, нашег глумца, а у питању су домаће бајке. Годинама уназад сам имао идеју да оформим дјечју сцену и да редовно радимо представе за дјецу, јер нам је мањкало тога, тако да сада свој фокус усмјеравамо на ту представу. Сљедеће календарске године сигурно ће бити још најмање двије представе, комедија и драма, највјероватније.

Фестивал 

ГЛАС: Један од симбола театра у Приједору јесте и фестивал “Златна вила”, који полако али сигурно стиче препознатљив квалитет и традицију? 

КЊЕГИНИЋ: Са поносом могу рећи да смо спремни за наш Интернационални фестивал позоришта “Златна вила”. Ове године му је седамнаести рођендан. По први пут смо обратили пажњу на тематику, крилатица му је “Смијех је озбиљна ствар” гдје смо селектовали више представа комедије. Такође, ово нам је први пут да се, од ове године, уз помоћ културног сектора града Приједора, фестивал одржава сваке године, до сада је био бијенални. Публика ће моћи да ужива у пет представа, а у питању су позоришта из региона: НПРС из Бањалуке у копродукцији са НП из Београда, БНП Зеница, НП Сомбор, ХНК Осијек и Корифеј театар из Колашина. Организационо смо све привели крају и сада са нестрпљењем чекамо почетак. Фестивал ће трајати од 23. до 28. септембра.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана