Спуштена завјеса на 60. Фестивал фестивала у Требињу: Жирију и публици најбоља Малограђанска свадба

Ратомир Мијановић
Спуштена завјеса на 60. Фестивал фестивала у Требињу: Жирију и публици најбоља Малограђанска свадба

Требиње - Представа "Малограђанска свадба" позоришта "Стеван Сремац" из Црвенке најбоља је представа у цјелини 60. Фестивала фестивала по одлуци стручног жирија, којем је предсједавао редитељ Егон Савин.

Ансамблу из Црвенке у четвртак увече, поред "Златне маске", стручни жири додијелио је још двије награде и то Радоју Чупићу за најбољу режију, за креативност и цјеловитост редитељског поступка те за најбољу колективну игру, енергију и прецизност.

Жири публике за најбољу представу прогласио је, такође, "Малограђанску свадбу".

- Свима нама у Србији одлазак у Требиње је прави празник и највећа награда је провести пет дана на Фестивалу фестивала - казала је у име позоришта из Црвенке Цвијета Јовановић-Мучелица.

"Златна маска" за најбољег главног глумца, за убједљив глумачки израз додијељена је Жељку Милошевићу за улогу Блажа Милошића у представи "Писац породичне историје" Градског позоришта Требиње.

- Ствар је рада, континуитета и вјеровања у оно што се ради. Волим да цитирам човјека са којим сам својевремено радио, а који је рекао: "Буди искрен према ономе што радиш и према партнеру и дај све од себе. И ако се још деси 'оно', биће сјајно" - рекао је Милошевић, коме је ово пета "Маска" за улогу.

Још једна награда отишла је у руке глумици из ове представе. За истинитост и осјећајност коју је показала у епизодној улози Јованке Милошевић награђена је Весна Ђурић.

- Ова награда је сан сваког глумца аматера, али је у мом случају она дошла потпуно неочекивано. Ово је најбољи доказ да се сваки труд исплати - рекла је Ђурићева.

Најбољу епизодну мушку улогу, сведеног и сугестивног глумачког израза одиграо је Владимир Јоргић у представи "Драги тата" Студија глуме "Театар 011" из Београда.

У најбољој главној женској улози нашла се Јована Петровић у представи "Драги тата", а жири јој је ово признање додијелио за најкомплекснију глумачку игру.

 Најбољу костимографију имао је ансамбл представе "Посљедња породица" Театра "Федра" из Бугојна.

Ове године нису додијељене "Златне маске" за најбољу сценографију и ауторску музику.

Специјална награда за духовит коментар балканске стварности додијељена је тексту "Посљедња породица" Вахида Дураковића.

Поред Савина, о најбољима су одлучивали Љиљана Чекић и Мугдим Авдагић.

"Фестивал оком камере"

У оквиру пратећег програма, прије додјеле "Златних маски", приређена је изложба фотографија "Фестивал оком камере" чланова Фото-кино клуба "Требиње" и монодрама Марије Ђајић под називом "На дан свођења рачуна". Вриједи напоменути да је сликарка из Београда Ана Попов-Ратковић, чија је изложба "Српске глумачке легенде у слици", отворена петог дана Фестивала фестивала, изазвала пажњу бројних љубитеља умјетности, а умјетница је граду Требињу поклонила 38 портрета бардова српског глумишта, рађених пастелним бојама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана