“Скупштина” вечерас премијерно у Градском позоришту “Јазавац”: Ход по жици између идеала и живота

Миланка Митрић
“Скупштина” вечерас премијерно у Градском позоришту “Јазавац”: Ход по жици између идеала и живота

БАЊАЛУКА - Након неколико отказивања и помјерања због неповољне епидемиолошке ситуације, у Градском позоришту “Јазавац” коначно ће бити одиграна представа “Скупштина”.

Овај комад, у режији Ивана Плазибата, прва је премијера на вечерњој сцени “Јазавца” у сезони 2020/2021, а биће одигран вечерас од 20 часова.

“Скупштина” је рађена према мотивима текста шпанске ауторке Кристине Клементе “Породична скупштина”, а за адаптацију и драматизацију заслужни су Иван Плазибат и Ивана Стјепановић.

- Овдје је ријеч о људима који балансирају ходајући по жици између живота и идеала и тај ход извор је низа комичних ситуација. Причу о породици која и најбаналније договоре, попут распореда прања суђа, рјешава својом породичном скупштином смјестили смо данас и овдје. Непрестано смо импровизацијама радили да текст постане “наш” - казао је режисер Иван Плазибат.

Режисер, којем је ово прва представа коју ради ван Хрватске, исказао је задовољство што је сарадњу остварио баш са “Јазавцем”.

- Један од битнијих тестова за сваког позоришног човјека је да види може ли се разумјети и стварати заједно са глумцима изван своје средине. Драго ми је било видјети да могу бити редитељ и изван Хрватске и изван Сплита - додаје он.

У представи играју Александар Стојковић Пикси, Наташа Иванчевић, Ања Илић, Марко Недељковић и Сенад Милановић. Костимограф представе је Драгана Пурковић Мацан, а за музику је био задужен Петар Билбија.

- У представи играм главу породице Бранка, а уједно и предсједника породичне скупштине који поднесе оставку на ту функцију и то доводи до пријевремених избора, а са тим и низа комичних ситуација. Редитељ је урадио одличну адаптацију, глумци са којима сам радио представу су изврсни и ја се надам да ће се за представу тражити карта више - рекао је Александар Стојковић Пикси којем је ово први пут да игра у представама “Јазавца”.

“Скупштина” ће бити одиграна и 14, 15. и 27. децембра у 20 часова, а број гледалаца на свим извођењима је ограничен. Ношење маске у позоришту је обавезно, уз поштовање размака и дезинфекцију на улазу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана