Скидају представе са сцене

Александра Маџар
Скидају представе са сцене

Бањалука - Биографска драма “Ејми Вајнхаус” само је једна у низу представа бањалучког Студентског позоришта коју су морали да скину са репертоара послије неколико дана извођења.

Студентско позориште је први театар на свијету који је имао премијеру представе о славној британској пјевачици и то захваљујући драмском тексту који су написали Марио Ћулум и Милан Гајић, у режији Александра Пејаковића.

- Представу “Ејми Вајнхаус” скинули смо са репертоара и то само 11 дана након што је почела да осваја многобројну публику у Бањалуци. Ову одлуку смо морали да донесемо јер је чињеница да све наше представе које су иоле технички захтјевније морамо да скинемо са репертоара због тога што ми у свом власништву немамо ни свјетлосну ни музичку опрему - објаснио је кућни редитељ бањалучког Студентског позоришта Александар Пејаковић.

Како каже, сва опрема која се користи приликом извођења неког комада је позајмљена и то на краћи временски период.

- Ово је већ четврта година заредом како смо буквално присиљени да са репертоара скидамо најтраженије и најгледаније представе (“Роки хорор шоу”, “Бекстејџ”, “Даблинг”) - истиче Пејаковић.

Додаје да је глумцима, редитељима и свима који учествују у стварању нове представе најтеже обуздати емоције када знају да комад који су заједнички створили не могу више да играју јер немају новца за рефлекторе или музички плејер.

- Разочарење у оваким ситуацијама је мање само зато што је ансамбл свјесно ушао у овакав пројекат, како би скренуо пажњу јавности на проблеме непостојања техничке опреме у подрум сцени бањалучког Студентског позоришта - казао је Пејаковић.

Самостални стручни сарадник за друштвене дјелатности у Административној служби града Бањалуке Раденко Ђурица каже да је у току израда стручно-техничке документације за обнову Студентског позоришта.

- Одмах по завршетку документације почеће санација и реконструкција простора Студентског позоришта, а тада ће се знати и вриједност радова - казао је Ђурица.

Оптимизам

- Остаје нам једино нада да ће ово бити једна од посљедњих представа која ће се угасити из техничких разлога. Надамо се да ћемо у будућности наше представе да скидамо са репертоара природним путем, односно када за њима престане потражња публике - казао је Александар Пејаковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана