Скандал у опери: Вагнер, ватра, крв и СС

Агенције
Скандал у опери: Вагнер, ватра, крв и СС

Њемачка је добила први велики скандал у Вагнеровој години. Опера у Диселдорфу одлучила је да повуче из програма оперу "Танхојзер" пошто је дијеловима публике позлило због насилних сцена, пренијеле су агенције.

Стријељања, убиства у плинским коморама концентрационих логора и самоспаљивања на сцени били су превише за публику "Њемачке опере на Рајни" из Диселдорфа.

Драстичне сцене биле су толико упечатљиве да је неколико људи затражило љекарску помоћ помоћ послије изласка из дворане.

Из ње је ионако и много прије завршетка познате опере Рихарда Вагнера "Танхојзер" отишао добар дио публике.

За ријеч се јавила и Јеврејска заједница која је дијелове представе назвала "неукусним".

Ватра, крв и СС

Епилог првог великог скандала у години у којој Њемачка обиљежава 200. годишњицу рођења великог композиора: овај "Танхојзер" се од сада на програму "Deutsche Oper am Rhein" налази само у облику концерта дакле без ватре, крви и СС убица.

Челници опере били су присиљени на тај корак након што је редитељ спорне поставе Буркхард Ц.

Космински одбио из представе да избаци спорне делове.

- Из уметничких разлога - како је саопштио.

Управа опере је остала затечена жестоким реакцијама јавности, мада је, како стоји у саопштењу, "рачунала на контроверзе".

Али, одлука о скидању с програма је донесена "из бриге за гледаоце".

- Врло смо погођени чињеницом да су сцене стрijељања за бројне гледаоце представљале тешко оптерећење како у физичком тако и у психичком смислу због чега су многи чак потражили и помоћ љекара - стоји у саопштењу у којем се закључује да "Њемачка опера на Рајни" не може преузети одговорност за такве послљдице и да стога "Танхојзер" повлачи с програма.

Погрешна порука

Криштоф Мајер, директор опере у Диселдорфу жали што је овакво извођење "одаслало погрешну поруку".

- Опера нацистичке злочине не користи само као кулису или само зато да би изазвала скандал него драстичне сцене користи како би дочарала тежину злочина. Тиме се жртве националсоцијализма не вријеђају него се указује на њихове патње - сматра Мајер.

Он вјерује да су неки гледаоци "из индивидуалних разлога везаних уз биографију" реаговали са скепсом.

- Ми осјећаје гледаоца схватамо озбиљно и покренућемо расправу на ту тему - закључио је директор који је нагласио како угледној оперској кући "није била намјера да вријеђа жртве националсоцијализма".

Вагнер нема везе са холокаустом

Али коментатори њемачких медија постављају питање, како је могуће да је водство угледне оперске куће у Диселдорфу остало затечено негативном реакцијом.

Јер, ко год у оперу једног аутора који је био нескривени антисемита, због чега је био и омиљени композитор Адолфа Хитлера, убацује драстичне и насилне сцене смјештене у доба националсоцијалистичког режима, мора да буде свјестан посљедица.

Јеврејска заједница у Диселдорфу међутим није напала самог Вагнера него начин на који је његова опера постављена.

- Вагнер је био антисемита. Али сводити га само на ту чињеницу и то му тако драстично бацати у лице није у реду. Вагнер нема никакве везе са холокаустом - рекао је предсједник Јеврејске заједнице Михаел Сентеи-Хајзе.

За љубитеље Вагнера остаје утјеха да ће у овој јубиларној години извођења његових дјела на њемачким позорницама бити још пуно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана