Седмица у знаку театра

Александра Маџар
Седмица у знаку театра

Бањалука - Премијером корео драме "С планине и испод планине" редитеља и кореографа Стеле Корљан, по идеји и драматизацији Жељка Стјепановића, у недјељу, 2. јуна, у 20 часова биће отворен овогодишњи Театар фест "Петар Кочић".

Припреме за Театар фест, који ће се ове године одржати под паролом "О животу и смрти са осмијехом и сузом", приведене су крају, а сви у позоришту са нестрпљењем очекују седмицу испуњену чарима позоришне умјетности.

Директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић истакао је значај овог фестивала у времену у којем живимо јер, како каже, умјетност и култура нам остављају илузију да можемо живјети боље.

Жири шеснаестог Театар феста "Петар Кочић" радиће у саставу: Небојша Брадић, Милош Бабић и Никола Пејаковић.

- Селектор овогодишњег фестивала Мирослав Мики Радоњић урадио је најтежи дио посла и изабрао шест представа које ће се наћи у такмичарском дијелу фестивала од 2. до 9. јуна - подсјетио је Новаковић.

У такмичарском дијелу програма публика ће моћи да погледа представе "Дабогда те мајка родила", копродукцијски пројекат Хрватског народног казалишта "Иван пл. Зајц" и ХКД театра из Ријеке, "Гребање или како се убила моја бака" Босанског народног позоришта Зеница, као и "Сава Савановић -  Вампирска симфонија" Народног позоришта из Кикинде.

Зрењанинско Народно позориште "Тоша Јовановић" представиће се комадом "Зла жена", а публика ће имати прилику да погледа и представу "Здрав(о) живот(е)!" Српског народног позоришта из Новог Сада. Међу представама је и "Елијахова столица", рађена у копродукцији Југословенског драмског позоришта и МЕСС театра из Сарајева. Представа Народног позоришта РС "Кухиња", по тексту Петера Хандкеа и Младена Матерића, у режији Младена Матерића, затвориће фестивал, а као и сваке године биће додијељене награде најбољима.

И ове године љубитељи позоришне умјетности имаће прилику да уживају у богатом пратећем програму фестивала, у оквиру којег ће се сваке вечери одржавати округли столови, промоције књига и изложбе.

Спонзори

Хипо Алпе Адрија банка а.д. Бањалука потписала је уговор о спонзорству са Народним позориштем Републике Српске, па ће у сљедећих дванаест мјесеци финансијски помагати ову националну културну институцију у улози спонзора позоришне сезоне 2013/2014.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана