Сатира као сценско освјежење

Слободан Дакић
Сатира као сценско освјежење

Мркоњић Град - Припремамо нову представу радног назива "Ситуација", а текст и режију ради тим нашег позоришта.

Најавила је ово оснивач Градског позоришта Мркоњић Град Дубравка Николић, која је поставила већ неколико комада на даске овог театра.

- Нова прича у нашем позоришту је сатирична, али има елементе комедије - каже Николићева, која је позориште основала 2008. године.

Заједно с њом у театарску авантуру тада је кренула група студената и средњошколаца: Небојша Калаба, Душан Билић, Тања Граховац, Сека Николић, Божана Марчета...

- Све је почело спонтано, са много ентузијазма и љубави према позоришту. Тај почетни ентузијазам још траје, мада је већина тадашњих средњошколаца завршила факултет. Позориште је за нас свијет у којем остајемо и истрајавамо - казала је Николићева.

Глумци Градског позоришта Мркоњић Град своје представе изводили су на бројним фестивалима, са којих су се враћали са наградама.

- Редовно учествујемо на Фестивалу омладинских позоришта Републике Српске. Два пута смо наступили на "Федри" у Бугојну, дјечији ансамбл три пута је био на међународном фестивалу у Бечеју и вратио се са неколико награда - истиче Николићева.

За пет година извели су петнаест премијера, а гостовали су у Српској и Србији.

- Наша прва представа била је "Јеси ли то дошао да ме видиш", за коју смо на нашем фестивалу у Мркоњић Граду добили осам награда. То нас је охрабрило и дало нам вјетар у леђа да на свим фестивалима освајамо награде. Глумачких награда имамо највише, а ми се посебно радујемо признањима за колективну игру - подсјетила је Николићева.

Фестивал

Чланови Градског позоришта Мркоњић Град посебно су поносни на Фестивал дјечијег драмског стваралаштва РС и Дане позоришта које организују пет година.

- На нашем фестивалу љубитељи театра имају прилику да гледају представе врхунских позоришта из Српске и Србије, а гостовала су и позната глумачка имена: Љиљана Благојевић, Светлана Бојковић, Војин Ћетковић - рекла је Дубравка Николић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана