Саопштене награде 66. Стеријиног позорја

Танјуг
Саопштене награде 66. Стеријиног позорја

НОВИ САД - Жири 66. “Стеријиног позорја” одлучио је већином гласова да награда за најбољу представу припадне “Ако дуго гледаш у понор” у режији Златка Паковића, Регионалног позоришта Нови Пазар и Културног центра Нови Пазар.

Из “Стеријиног позорја” данас је саопштено да је једногласно одлучено да награда за текст савремене драме припадне Олги Димитријевић за представу “Радио Шабац”, коју је сама и режирала за Шабачко позориште, док је Стеријина награда за режију припала Милану Нешковићу за представу “Кус петлић”, Народног позоришта / Народног казалишта / Népszínhzz из Суботице.

Како се наводи, жири у коме су редитељка Снежана Тришић, глумица Наташа Тапушковић, драмски писац Давор Шпишић, сценограф Дарко Недељковић и глумац Михајло Несторовић, видио је од 18. до 26. јуна десет представа у такмичарској селекцији 66. “Стеријиног позорја”.

Што се тиче Стеријине награда за глумачко остварење жири се једногласно одлучио за Мињу Пековић за улогу Миље Бушатлије у “Кус петлићу”, Срђана Секулића као Комнена барјактара у истој представи, као и Рифата Рифатовића за улогу у представи “Ако дуго гледаш у понор”, док је одлука донета већином гласова у случају Бориса Кучова за улогу у “Витезовима Лаке мале”, у режији Андраша Урбана, позоришта “Деже Костолањи” из Суботице.

Стеријина награда за сценографско остварење припало је Адиси Ватреш Селимовић за “Шиндлеров лифт” редитеља Кокана Младеновића и Камерног театра 55 из Сарајева, а за костимографско остварење добила је Биљана Гргур за “Кус петлић”, обе једногласно.

Стеријина награда за оригиналну сценску музику припала је већином гласова жирија Божидару Обрадиновићу за “Ако дуго гледаш у понор”, док је једногласно награда за кореографију дошла у руке Тимее Филеп за “Витезова Лаке мале”. Кокан Младеновић је већином гласова добио Стерију за драматизацију за “Шиндлеров лифт”, а Саша Латиновић једногласно за сценски говор у “Кус петлићу”.

Специјална Стеријина награда за режију припала је Златку Паковићу за “Ако дуго гледаш у понор”.

Стеријине награда из Фонда “Дара Даринка Чаленић” једногласно су припале за најбољу младу глумицу Анђели Марић у “Ако дуго гледаш у понор” и Милошу Лазићу за најбољег младог глумца у “Кус петлићу”.

Награду публике за најбољу представу, са просјечном оценом 4,63, добило је остварење “Као да крај није ни сасвим близу” редитеља Николе Завишића и Битеф театра из Београда.

Награда за глумачку барвуру “Зоран Радмиловић”, Народног позоришта Тимочке Крајине “Зоран Радмиловић” из Зајечара и Стеријиног позорја, припала је Мињи Пековић за улогу у “Кус петлићу”, на основу одлуке жирија у коме су Владимир Ђуричић, Александар Милосављевић и Александар Гајин.

Игор Грекса је за улогу Ђакона Авакума у “Кус петлићу” добио награду продуцентске куће “Скомедијаско” за епизоду, на основу једногласне одлуке жирија у коме су Даринка Николић, Теофил Панчић и Игор Бурић.

Жири Округлог стола критике Стеријиног позорја, у саставу Даринка Николић, Исидора Поповић и Влатко Илић, донио је једногласну одлуку да Стеријину награду “Дејан Пенчић Пољански” за најбољу представу равноправно подијеле “Кус петлић” и “Витезови Лаке мале”.

Стеријина награда за критику “Миодраг Кујунџић”, по одлуци жирија у коме су Зоран Максимовић, Симон Грабовац и Мирослав Стајић, једногласно је припала Слободану Савићу за текст “Лична одговорност и колективна пропаст” - о представи “Густав је крив за све”, Кокана Младеновића и позоришта “Деже Костолањи”, објављеном у часопису НИТИ (број 12-13, година VII, 2020).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана