Сандра Љубојевић: Сцене без ријечи највише говоре

Александра Глишић
Сандра Љубојевић: Сцене без ријечи највише говоре

"Кухиња" је по свом изразу другачија од осталих представа јер има врло мало текста, па је приступ и рад био мало другачији у односу на остале које смо радили.

Пренијела је утиске са рада на представи "Кухиња" глумица Сандра Љубојевић, осврћући се на специјално признање које је овај комад Народног позоришта Републике Српске добио на Југословенском позоришном фестивалу у Ужицу.

- Редитељ Младен Матерић нам је врло јасно поставио границе до којих идемо, али и ситуације и радње. Када смо успјели да усвојимо то што је он тражио, нашли смо кључ и отворили игру у "Кухињи". Фестивал у Ужицу је веома утицајан у региону, тако да је и признање значајно - каже Љубојевићева.

Ријеч је о истоименом комаду аустријског писца Петера Хандкеа, а Матерић је радио и на тексту. Специфичност сценског израза без много ријечи препознао је и фестивалски жири.

- Волим текст на сцени и класично позориште, али начин на који смо радили на овој представи открио ми је да се и без ријечи доста тога може одиграти. Приступали смо полако и темељно, свакако да смо научили нешто ново кроз покрет и схватили његову важност - истиче Љубојевићева.

Реакције публике на "Кухињу" су различите, али углавном позитивне. Чињеница је да је представа за кратко вријеме стекла обожаваоце који радо долазе да је гледају на великој сцени националног театра Српске.

- Мишљења публике су углавном подијељена. Многима се свиђа јер буде своје асоцијације на кухињу преко представе која је врло поетична, дирљива и интимна. Као и у свему што радимо, наилазимо и на људе који другачије реагују. Мислим да нико не може рећи да је представа лоша јер смо јој приступили веома темељно, али могу прихватити да се некоме не свиђа тај начин, мада су такви у мањини - казала је глумица.

Недавно је постала члан екипе још једне представе у Народном позоришту РС, играјући неколико ликова у комаду "Четрнаеста" редитељке Ане Ђорђевић.

- Када радите са неким ко заиста зна шта хоће, онда је тај рад захтјеван, али пружа велику сатисфакцију. Ана је редитељ којем се можете препустити и бити сигурни да ће урадити добар посао. То је глумцу јако битно. Текст је врло интересантан, инспиративан. Ситуације су веома емотивне, ликови захтјевни, а мислим да смо на врло маштовит начин направили представу. У овој мултимедијалној причи стварно уживам - каже Љубојевићева. 

Језичка баријера

Осврнула се и на позитивну страну представа које су шкрте на ријечима јер истовремено немају ни језичку баријеру.

- Вјероватно би представа "Кухиња" била добро прихваћена у свијету, али још нисмо имали прилику да је играмо на неком другом говорном подручју, што свакако сви прижељкујемо - казала је Сандра Љубојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана