Револт друштва кроз Глуху свадбу

Александра Маџар
Револт друштва кроз Глуху свадбу

Бањалука - Храброст да се кроз умјетност укаже на проблеме у друштву који постоје још од доба Јосифа Стаљина и како се људи носе са оним што власт налаже показали су глумци Босанског народног позоришта Зеница.

Ансамбл је у пуној сали четврте такмичарске вечери Театар феста "Петар Кочић" у Бањалуци извео комад "Глуха свадба" и мијешајући ријечи, али и без гласа уз мимику, публици пружио уживање у наизглед обичној животној причи. Глумачке креације публика је наградила дугим и јаким аплаузом.

Инспирацију за представу редитељ Лајла Каикчија пронашла је у драмском предлошку румунског филма "Нунта мута", редитеља Хоратиуа Малаелеа. Међутим, радећи на драматизацији заједно за Хасаном Џафићем прича је измијењена у толикој мјери да су је морали потписати као ауторски рад уз поштовање сваког учесника у стварању.

Прича прати двије породице различитих погледа на свијет, које су побиједиле разлике и прихватиле одлуку да постану једно, а спојила их је љубав њихове дјеце. У тренутку када је свадба спремна и сви се веселе, умире Стаљин, а власт доноси наредбу да нема весеља, сахрана, па ни фудбала, док траје жалост за великим вођом. Међутим, "мали људи" не одустају од прославе и донесу одлуку да се свадба одржи са свим обичајима, али у тишини. Тада се у публици могао чути само смијех.

- Одушевио ме пријем публике и пуна сала, заиста сам срећна. "Глуху свадбу" урадили смо са тенденцијом да покажемо однос власти и друштва и да насмијемо публику. Смијех нам је јако потребан у овим временима - рекла је Сабина Куленовић која је глумачким изразом освојила симпатије публике.

Подсјетила је да су на сценском покрету радили готово два мјесеца.

- Свака представа је неки нови изазов, а сви који се баве позориштем морају имати храбрости да се суоче са оним што свијет носи - додала је она.

Глумац Адис Механовић није крио задовољство јер су, каже, успјели да пребаце емоцију "преко рампе".

- Током цијеле представе осјетила се веза између публике и глумаца. Сцена Народног позоришта РС је мало мања од наше и ми смо покушавајући да се уклопимо у то што смо имали, постигли пријатну интиму са посјетиоцима - казао је Механовић.

Сматра да су ситуације које су оживјели на сцени свима добро познате.

- Све оно што смо рекли на сцени може се гласније и конкретније говорити, а чак не би морали да употребљавамо метафоре - истакао је Механовић.

У оквиру фестивала промовисана је књига "Киш као Киш" бањалучког књижевника Миленка Стојичића, а у суботу увече публика ће имати прилику да ужива у комаду "Рођендан господина Нушића". Комад Душана Ковачевића изводе глумци Звездара театра из Београда.

Награде

Одлуку о наградама жири ће саопштити у недјељу, а у част награђених исте вечери биће изведена представа "Преваранти у сукњама" Књажевско-српског театра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана