Рекордери “Тужни принц” и “Кокошка”

A. Рајковић, А. Маџар
Рекордери “Тужни принц” и “Кокошка”

Бањалука - Представе “Кокошка” и “Тужни принц” представљају праве рекордере када је ријеч о позоришним пројектима у Републици Српској.

Комедија “Кокошка” Николаја Владимировича Кољаде режирао је Предраг Штрбац, а премијерно је изведена 2001. године на великој сцени Народног позоришта Републике Српске. “Тужни принц” Предрага Бјелошевића у режији Бисерке Колевске премијеру је имао 1998. године у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Глумац Aлександар Стојковић Пикси, који игра у “Кокошки”, врло добро се сјећа како су изгледале прве пробе за ову комедију.

- Када је била премијера нисмо очекивали да ће представа толико дуго трајати. Aтмосфера је на пробама била одлична, али био сам скептичан све до премијере. Међутим, све се сложило на прави начин - присјетио се Стојковић.

Глумац који је највише улога остварио у комедијама дао је свој рецепт за дуги живот представе.

- За дуговјечност представе веома је важна пажња глумаца. “Кокошку” заиста чувамо, а публика је воли што доказује пуна сала. Важно је да глумци заволе представу и да се труде око ње, а неопходна је и повратна реакција публике. Са задовољством се припремамо за мартовско извођење - каже Стојковић, који је дио екипе представе “Госпођа министарка”, која је на репертоару Народног позоришта Републике Српске од марта 2006. године.

Чувену Нушићеву комедију на сцену националног театра Српске поставила је Милица Краљ, а насловну улогу тумачи Светлана Бојковић.

Сјенку тужног принца у представи “Тужни принца” игра глумац Дјечијег позоришта Републике Српске Душко Мазалица, који је за ову улогу и награђиван.

- Док смо стварали представу “Тужни принц” нисмо размишљали колико ће она живјети на сцени. Било нам је интересантно да радимо нешто ново, а ова представа се разликовала од осталих које су тада рађене у региону. Због специфичности представе, али и посвећености глумаца, одиграли смо је на бројним сценама широм Европе - казао је Мазалица.

“Тужни принц” је Дјечијем позоришту Републике Српске донио бројне награде на фестивалима у више европских земаља. Најмлађа публика завољела је и представе “Црвенкапа” у режији Живомира Јоковића, која у Дјечијем позоришту РС игра од 2002, као и “Aждају из Војтешке улице” редитеља Славча Маленова, која је на репертоару од 2004. године. Међу дуговјечним представама овог позоришта је и “Јежева кућица”, коју је по тексту Бранка Ћопића режирао Живомир Јоковић, а премијерно је одиграна 2003. године.

На сцени Градског позоришта “Јазавац” представа рекордер је “Гаврило” Фауста Паравина у режији Жељка Стјепановића, чија је премијера била 2007. године, у другој сезони постојања овог театра. За свако извођење влада велико интересовање, а глумачку екипу чине Дејан Зорић, Марио Лукајић, Љубиша Савановић, Драшко Видовић и Драгана Марић.

- Размишљамо да направимо наставак ове представе и да на сцену поставимо комад “Гаврило 2” - каже Дејан Зорић.

Од када је обновљен рад Студентског позоришта у Бањалуци, најгледанија је представа Тине Коси “Лифе” у режији Aлександра Пејаковића. Премијером ове представе у марту 2010. године поново је почело са радом Студентско позориште, а публика још радо долази да је гледа.

Позориште Приједор

Директор Позоришта Приједор Зоран Барош каже да је најдуже играна представа “Српска драма”, која је на репертоару била десет година.

- Ниједна представа није доживјела само неколико извођења. Углавном све наше представе играју десетак пута - казао је Барош.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана