Редитељ Ђурђа Тешић о представи Брачни парастос: Савремени увид у питање односа љубави и брака

Александра Маџар
Редитељ Ђурђа Тешић о представи Брачни парастос: Савремени увид у питање односа љубави и брака

Бањалука - Представу сам радила у изузетно надахнутој, топлој и искреној атмосфери, са одличним глумцима Сњежаном Штикић и Александром Бланићем, па се надам да ћемо и на публику пренети наша осећања везана за једно интимно људско питање.

Овако је своје утиске током рада на комаду "Брачни парастос" за "Глас Српске" описала једна од најбољих редитељки млађе генерације Ђурђа Тешић чији ће комад сљедећег понедјељка, 26. октобра, отворити Међународни фестивал младог глумца "Заплет 07" у Градском позоришту "Јазавац" у Бањалуци.

- Публика може да очекује забавну, интелигентну и дирљиву причу о проблему љубавног односа који је дошао до тачке када може да пређе на један дубљи, виши ниво који подразумева и веће разумевање. Али шта ако такво разумевање значи да заувек одустанете од ваших младалачких уверења? - истакла је Ђурђа.

Представа "Брачни парастос" рађена је по комаду актуелног њујоршког писца Мета Морила и она је, како каже редитељка, духовити и савремени увид у питање односа љубави и брака.

- Приликом рада на овој представи размењивали смо своја искуства и анализирали односе везане за тему представе. Јако нам је било занимљиво да су, без обзира на то где човек живи, да ли је то Бањалука, Њујорк или Београд, неки преломни тренуци када свако од нас доноси одлуку иза које треба да стоји цео живот - исти. То је оно због чега у позоришту осећамо заједништво у својој усамљености - објаснила је Тешићева.

Вјерује да је свако од гледалаца био пред овом дилемом иако је вјероватно није подијелио ни са ким.

- То је питање интимних сукоба, унутрашњих дилема које су, наравно, одређене и савременим друштвеним контекстом. Шта за нас данас значи појам брака? Уколико нисмо религиозни или строго традиционално васпитани, а волимо, верујем да смо,  или ћемо се наћи пред дилемом: венчати се или не? Наравно, ово питање је само окидач за вечити мушко-женски сукоб рационалног и емотивног погледа на живот. Овај сукоб је смешан у својој неразрешивости, а дирљив у својој намери, намери да се разумемо - сматра редитељка.

Рад на представи која поставља питања и покушава да одговори на неке од великих животних дилема за њу је, како каже, био велики изазов и одговорност, прије свега, пред самом собом.

- Колико ћу успети да проникнем у суштину онога о чему правим представу...? Затим, да ли ћу успети да мотивишем и заиграм глумце и, наравно, најважније, да ли ћемо и колико пренети наше мисли и осећања на публику? Као и сваки пут, нема гаранције ни за шта. Баш као и у љубавном односу о коме говори представа - закључила је Ђурђа.

Екипа "Јазавца"

Значај фестивала какав је "Заплет"  је, како истиче Тешићева, велики иако можда тренутно недовољно видљив.

- Сваки овакав напор појединаца је улагање у будућност. И ја им се дивим. Целој екипи "Јазавца", са Љубишом Савановићем на челу који већ има велико и значајно искуство уметничког вођства. То је јако мала група појединаца који се одричу неког свог комфора зарад стварања шире и богатије друштвене понуде. Ако ми сами не стварамо систем вредности, ако будуће генерације немају на шта да се надовежу, не верујем ни да ће неко други то радити за нас - додала је Ђурђа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана