Публика наградила “Српску драму” на 16. Данима позоришта

Г.С.
Публика наградила “Српску драму” на 16. Данима позоришта

МРКОЊИЋ ГРАД - Представа “Српска драма”, рађена по тексту Синише Ковачевића, добила је највише гласова публике на 16. Данима позоришта у Мркоњић Граду.

Побједничка представа изведена је у продукцији “Трстеничког позоришта” и Драмског атељеа “Вук Караџић” Грабовац из Трстеника. Режисер побједничке представе Милош Милошевић изјавио је да је представа премијерно изведена у мају 2022. године, а да је након тога на завршном фестивалу драмског стваралаштва Србије у Кули награђена као најбоља, након чега је изведена на још 13 фестивала на којима је освојила око 50 награда.

- Иако је тема из рата, ми смо се у представи трудили да направимо антиратну драму и по мишљењу критичара и публике, сматрам да смо успјели у томе - рекао је Милошевић. У част побједника одиграна је представа “Ко' камен (Веленка Брстинова и кћер јој Драгана)”, аутора Драгане Мандрапе, у продукцији Српског просвјетног друштва “Просвјета” из Бањалуке. Глумица Народног позоришта Републике Српске Љиљана Чекић, која игра у представи, изјавила је да је овај позоришни комад који говори о страдањима у посљедња два рата из визуре жена, до сада одигран 26 пута, а премијерно је изведен прошле године у октобру.

- То су приче мајке и кћерке које су могле да испричају своје животне приче, судбине, као и животне трагедије. Кроз њихове животне приче преламају се и други животи и ми се лако идентификујемо са овим причама, јер су људи на овим просторима пострадали у више наврата у прошлом вијеку - нагласила је глумица.

Публика је прве фестивалске вечери имала прилику да погледа представу “Покондирена тиква” у извођењу глумаца Градског позоришта из Мркоњић Града, а коју је по тексту Јована Стерије Поповића режирала Марије Убовић. Друге вечери представили су се глумци позоришта “Даске” из Лакташа представом “Смрт господина Голуже”, по тексту Бранимира Шћепановића и у режији Огњена Тодоровића. Трећег дана представу “Нешто као срећа”, рађену по тексту Бранкице Радоњић, одиграо је Драмски студио Народне библиотеке “Бранко Радичевић” из Дервенте, у режији Синише Тешановића. Организатор 16. Дана позоришта је Градско позориште Мркоњић Град, а покровитељ општина Мркоњић Град.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана