Први пут представа Народног позоришта прилагођена глувим особама

Срна
Први пут представа Народног позоришта прилагођена глувим особама

БИЈЕЉИНА - У седмици обиљежавања Међународног дана глувих, први пут у историји ове језичке мањине, догодило се нешто за њих величанствено - Народно позориште Републике Српске једино је у Српској одиграло позоришну представу прилагођену глувим особама, по чему ће ући у историју хуманизма, изјавила је Срни предсједник Савеза глувих и наглувих Српске Дубравка Живковић Остојић.

-У оквиру Међународне седмице глувих и у партнерству са Савезом глувих и наглувих Републике Српске глумци Народног позоришта Српске су 26. септембра на великој сцени одиграли представу „Странци у ноћи“, која је инклузивним титловима прилагођена особама остећеног слуха и свим заинтересованим особама - рекла је Остојићева.

Истакла је да је циљ пројекта да се повећа број садржаја културе за глуве становнике Републике Српске.

-У препуној сали гледаоци су први пут уживали у позоришној представи и комуникацији коју су разумјели. Своју радост и задовољство показали су дуготрајним аплаузом, па су глумци чак седам пута излазили да се поклоне публици која је на овај начин показала захвалност - нагласила је Остојићева.

Захвалила је глумцима и организаторима ове предивне вечери што су гледаоци могли да осјете љепоту праве позоришне представе.

Остојићева је навела да је идејни креатор и вођа овог пројекта Марио Лукајић, запослен као стручни сарадник за маркетинг у Народном позоришту Српске.

Појаснила је да су Народно позориште и НЛБ банка покренули пројекат инклузије и креирања садржаја за особе оштећеног слуха с циљем повећања доступности културног садржаја овој друштвеној групи.

Остојићева је изразила наду да ће бити још оваквих пројеката, позоришта и глумаца који ће се сјетити да и глуви људи, али и сва друга лица са инвалидитетом, воле и поштују умјетност.

-Марио Лукајић биће упамћен по томе што се први сјетио да се са мало људске доброте, са мало душе, некоме може приредити огромна радост - истакла је Остојићева.

Она је нагласила да је посљедња субота у септембру најзначајнија за свјетску популацију глувих, јер је то прилика да изађу у јавност и изнесу своје успјехе у борби против предрасуда које постоје у свијету чак и у 21. вијеку.

-Свуда има људи који немају разумијевања за велике тешкоће које прате ову категорију људи која себе назива језичком мањином, јер је њихов матерњи језик знаковни, који нема алтернативу - рекла је Остојићева.

Према њеним ријечима, они своју судбину нису сами бирали и нема те могућности која то може да измијени.

-Они су осуђени да слушају очима и говоре рукама. Без звука, без смијеха, без прве ријечи кад дијете каже мама. Не чују ни шапат вјетра у трави, ни пјесму птица у крошњама, ни молитву која људима здравог слуха пружа утјеху. То је свијет тишине - рекла је Остојићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана