Проблем није број него лош квалитет

Aлександра Маџар
Проблем није број него лош квалитет

Бањалука - Велики број позоришних фестивала одржава се широм Републике Српске, а често се неки од њих са сличним садржајима одржавају у исто вријеме.

Готово истовремено одржавају се Театар фест “Петар Кочић” у Бањалуци и Театар фест у Добоју, а у малом временском размаку Дани комедије у Бијељини и Комедија фест у сусједном Зворнику. 

Ту су још Међународни фестивал дјечијих позоришта у Дјечијем позоришту РС у Бањалуци, Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу “Лут фест” и Фестивал малих сцена - монодрама Српске у Источном Сарајеву.

Стручна и интелектуална јавност РС годинама не отвара питање о потреби, сврсисходности и квалитету великог броја фестивала.

Неки од њих одржани су само једном и никада више, као што је случај са првим и посљедњим филмским фестивалом БЛИФ у Бањалуци. За тај фестивал из буџета РС издвојено је више од милион марака, а иако је директор тог фестивала Ирена Тасковски најављивала долазак браће Коен и Џонија Депа, нико од њих није се прошетао црвеним тепихом.

- Није проблем колико има фестивала већ је проблем ако се у оквиру фестивала играју лоше представе. Бојим се да се изгубила вриједност тих фестивала ако једно озбиљно позориште, са врло добром или одличном представом, гостује на истом фестивалу гдје је позвана полупрофесионална трупа - сматра глумица Народног позоришта РС Слађана Зрнић.

Редитељ Aлександар Пејаковић, који је на сцене позоришта у Српској поставио више представа, нагласио је да позоришни фестивали дијеле, нажалост, судбину културе и културних институција у Српској.

- Ни у каквој ближој будућности не види се, нити се најављује формирање позоришта са сталним ансамблом. Зато културни центри у мањим срединама посежу за организацијом позоришних фестивала, како би окупили позоришну публику - казао је Пејаковић.

Сматра да до поклапања термина у којима се одржавају фестивали долази због тога што новца од продаје фестивалских карата никад нема довољно, те културне институције само брину на који начин да одрже фестивал, заборављајући да ускладе термине са другим бројним фестивалима у Српској.

Професор на Aкадемији умјетности у Бањалуци Жељко Митровић каже да је неопходна стратегија планирања у култури.

- Дешавања у култури требало би да буду синхронизована, правилно распоређена и програмски и организационо, али и финансијски. Мора да постоји неки планер и координатор који је непристрасан и који ће да нагледа програме и сугерише и сумира резултате. У супротном, доћи ће врло често до деформација и импровизација, а то није циљ - сматра Митровић. 

Помоћник за културу у Министарству просвјете и културе РС Ирена Солдат-Вујановић каже да је за Међународни фестивал дјечијих позоришта министарство у прошлој години одобрило 50.000 марака. Министарство је за “Лут фест” у Источном Сарајеву издвојило 15.000 марака, а за Фестивал малих сцена - монодрама Српске 8.000 марака.

Центар за културу у Бијељини, као и Центар за културу у Добоју финансирали су позоришне фестивале  у овим општинама.

Ирена Солдат-Вујановић каже да је министарство за  програмске активности Народног позоришта РС у овој години укупно одобрило 182.000 марака, а за активности Дјечијег позоришта РС укупно 135.000 марака.

Она нема проблем са бројем и квалитетом фестивала у РС.

- Сваки организован фестивал који промовише културне вриједности, мотивише, едукује и подстиче стасавање нове позоришне публике, завређује похвалу министарства - каже Солдат-Вујановић.

Рјешење види у томе да се неки фестивали организују као позоришне ревије или смотре, јер, како каже, то би знатно појефтинило њихову организацију.

- Препорука министарства је да свака јединица локалне самоуправе која има услове за то организује манифестације које промовишу позоришну, као и све друге гране умјетности - додаје помоћник министра за културу РС.

Смисао 

Глумица Слађана Зрнић каже да фестивал није само мјесто гдје се одигравају представе, него и сусрет позоришних и умјетничких стваралаца на којем би требало да се друже и  размјењују искуства.

- Тога више нема. Одигра се представа и иде се кући. Чини ми се да фестивале не схватају озбиљно ни они који их организују, ни они који дају паре за то, па ни они који учествују у њима - додала је Зрнићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана