Пробе воде у нови свијет

Александра Маџар
Пробе воде у нови свијет

Бањалука - Мистични тренуци, увијек посебни, у којима се ствара један нови живот умјетности, позоришна представа, преплетени су најдубљим емоцијама глумаца које их воде и мотивишу да на сцени погледају у очи узбуђењу, неизвјесности, срећи и дио себе оставе на сцени.

Разлике у доживљају процеса рада на новом комаду постоје код сваког глумца, али се све те разлике на крају споје кроз неизмјерну љубав према театру и публици поклоне једну исконску умјетничку цјелину. Са овом чињеницом сложили су се и бањалучки глумци.

- Посебно се радујем тренуцима када знамо да смо направили један дио који почињемо да уклапамо са музиком, свјетлом које обасја продукт нашег дужег рада. Тада почиње радост игре и нестрпљење да публика види оно у чему смо се несебично давали - рекла је глумица Сандра Љубојевић.

Први сусрет глумаца са очима публике на претпремијери најузбудљивији је глумцу Жељку Еркићу.

- Поред тога, на мене увијек има много утицаја занимљива концепција редитеља која пружа уживање од почетка до краја процеса рада - истакао је Еркић.

Тренутак када редитељ и глумци стану на позоришне даске и праве сценски аранжман, одређују положај и кретања глумаца на позорници, односно мизансцена, глумцу Владимиру Ђорђевићу посебно је драг.

- Највише волим период поставке мизансцена, јер се тада открива ново поље за глумца које је, док трају читаће пробе немогуће замислити. У том моменту пружа нам се могућност да креирамо бољу улогу него што нам текст нуди - казао је Ђорђевић.

Да их пробе воде у неки нови свијет у којем се глумцу пружа могућност да истражује сам себе нагласила је глумица Слађана Зрнић.

- Увијек сам посебно узбуђена када играм представу, али процес проба ми омогућава да истражујем свијет око себе и у себи. Када завршимо са пробама, понекад будем јако тужна - испричала је она.

Исто узбуђење у току процеса рада влада и на сцени Дјечијег позоришта Републике Српске.

- Највише волим када се са читаћих проба пређе на сцену. У тој фази глумац већ зна текст, постави се неки основни мизансцен и игра може да почне. Тада се открива највише ствари о лику који играмо, а представа полако почиње да поприма свој завршни изглед - нагласила је глумица Божана Бијелић.

Позоришна бајка

- Почетак рада на представи је једна врста заљубљивања у позоришни текст и представу, када сам нестрпљива и желим да истражујем. Најкреативнији дио за мене је када почињемо да препознајемо како ће представа изгледати. Послије тога слиједи рад на себи и на лику, постајете једно биће са колегама, редитељем и стварате позоришну бајку. То је већ љубав - каже глумица Миљка Брђанин-Бабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана