Приједор: У недјељу премијера комедије "Силе у ваздуху"

Срна
Приједор: У недјељу премијера комедије "Силе у ваздуху"

ПРИЈЕДОР- Позориште Приједор играће у недјељу прву премијеру у 68. сезони, а ријеч је о комедији Небојше Ромчевића "Силе у ваздуху" у режији Слободана Перишића, најавио је данас директор овог позоришта Зоран Барош.

"Радимо у специфичним условима јер можемо примити 70 до 75 гледалаца у салу од 300 мјеста. Брачни парови сједе заједно, остали су раздвојени", рекао је Барош на конференцији за новинаре у Приједору.

Он је подсјетио да је Слободан Перишић приједорској публици познат по представи "Вечера будала" и да је задвољство поново с њим сарађивати.

"Користили смо музику приједорских бендова Дбау и Тату и хора Српског пјевачког друштва Вила, а за плакат је кориштена слика главне приједорске улице Далибора Поповића Микше, тако да нам је значајан тај аспект локалног", навео је Барош.

Режисер Слободан Перишић рекао је да су квалитет и успјех представе "Вечера будала", коју је прије шест година радио у Позоришту Приједор, омогућили наставак сарадње са овом кућом.

"Нова представа продукцијски није нимало једноставна. Напротив, веома је захтјевна. Десет је глумаца на сцени, ансамбл је предано и вриједно радио на великим задацима. Шест је итекако захтјевних, готово равноправних улога, а изузетно ми је дрго што смо укључили и подмладак гдје се троје младих људи изјаснило да планира уписати акадмије", навео је Перишић.

Он је изразио очекивање да ће представа бити успјешна и у региону и позвао Позориште Приједор да је пријави на што више фестивала.

"Ова кућа има капацитет, и технички и глумачки, да парира многим позоришним центрима у региону", оцијенио је Перишић.

Премијера је првобитно била планирана за крај априла, али је због епидемије одгођена.

"Прије ковида имали смо три седмице рада и сада смо радили још 20-ак дана. То је темељан и дуготрајан процес и квалитетна сарадња на обострано задовољство. Дали смо једну додатну вриједност и ансамблу и техничком сектору и овим је Позориште Приједор напредовало једну степеницу више у сваком смислу", истакао је Перишић.

Глумица Мирела Предојевић рекла је да јој је након дуге пуазе требало мало времена да понови текст.

"Здушно смо радили. Мало смо се прибојавали шта ће бити након толике паузе, али жеља за радом и љубав према позоришту су превладали", навела је Предојевићева.

Она је појаснила да су у представи од десет ликова њих осам жртве и да јој је у градњи лика који игра најзанимљивије било како из жртве прелази у тлачитеља.

Глумац Деан Батоз рекао је да су се сви ужељели театра и да је, условно речено, добра страна ограничења броја гледалаца у публици то што ће глумци више дана играти.

"Већ сад имамо заказане три репризе у кратком року иза премијере и то смо морали јер је интересовање публике заиста велико. Мој лик је Миле таксиста, социопата који, и када губи конце, покушава ситуацију окренути у своју корист", навео је Батоз.

Он је додао да је представа посвећена академском сликару и музичару Далибору Поповићу Микши из Приједора који је умро 13. октобра 2017. године и којем приједорско позориште жели да се одужи за сав његов допринос умјетности.

Глумац Срђан Књегињић рекао је да су сви напорно радили и да је задовољство било радити с режисером кој је прије свега глумац и који стога познаје материју на исти начин као и глумци који играју.

"Играм Благоја који има развијену хуманистички црту. Добар је и жели помоћи свима, али заједница жели да се окористи о њега. Он је жртва и друштва и својих навика", навео је Књегињић.

У представи играју и Татјана Бињаш-Батоз, Милован Срдић, Жељко Касап, Јелена Сексен, Василије Пачариз, Хелена Милојица и Андреј Стојић.

Премијера је најављена за недјељу, 11. октобар у 20.00 часова.

У Позоришту Приједор синоћ је одиграна прва представа од почетка епидемије вируса корона, а ријеч је о представи "Идентитлук", у копродукцији три мостарска позоришта, а која вечерас игра на Међународном фестивалу глумца "Заплет 12" у Градском позоришту "Јазавац" у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана