Прича Ведране Рудан оживљена на сцени

Александра Маџар
Прича Ведране Рудан оживљена на сцени

Бањалука - Представа “Дабогда те мајка родила”, према истоименом роману Ведране Рудан, у адаптацији и режији Татјане Мандић-Ригонат, која је изведена у оквиру друге такмичарске вечери Театар феста “Петар Кочић”, изазвала је различите реакције код публике и стручне јавности.

Драма о животу и смрти копродукцијски је пројекат Хрватског народног казалишта Ивана пл. Зајца и Хрватског казалишта драме Театар Ријека.

Љубитељи позоришне умјетности имали су прилику да виде трагичну причу о односу мајке и кћерке, који је кроз цијели комад на граници љубави и мржње, која се не може потиснути.

Посебну тежину комаду даје окрутна судбина мајке и кћерки, које одрастају уз оца злостављача.

Вртлог бурних емоција, које на сцени оживљавају смрт, старост, неразумијевање, откриле су тајне са којима живе неке породице.

Док је дио публике био шокиран слободом изражавања и потресним сценама, другима је прича бацила свјетло на сурову реалност пред којом многи затварају очи.

- Нисам очекивао овакву представу. Више сам читао блогове Ведране Рудан него што сам читао њене књиге. Текст уопште није наиван и врло добро је урађена драматизација. Тематика је јако дубока. Једино ми се није свидио тај сценографски кич - рекао је глумац и редитељ Слободан Перишић.

Редитељ Татјана Мандић-Ригонат послије представе на округлом столу одговарала је на питања публике и саслушала похвале и критике.

- Ведрана Рудан пише романе који у себи имају велики сценски потенцијал. На сцени су представљене разне мајке и разне кћерке. Роман је писан у првом лицу, дакле у питању је једно дубоко лично путовање кроз право срце трауме, беспоштедно копање по душевном болу - казала је Мандић-Ригонат.

Објаснила је да се кроз трагичну причу о самоспознаји и одрастању ликови умножавају и откривају женску психологију.

Лик мајке повјерен је Едити Карађоле, која је рекла да је било јако тешко разумјети судбину жене која није смогла снаге да заштити своје дијете када је то било потребно.

- Морала сам направити једну дистанцу од тог лика, да бих могла собом владати на сцени. Људи смо и свакакви смо. И сви ми имамо и таму и свјетло у себи - истакла је Карађолева.

Глумица Зоја Одак, која тумачи лик кћерке, нагласила је да њена улога бијесне жена која се суочава са прошлошћу захтијева много емоција и саосјећања.

У пратећем дијелу Театар феста у синоћ, прије извођења представе “Дабогда те мајка родила” представљена је књига Предрага Гуге Лазаревића “Читање као преиспитивање - од светосавља до данас” у издању Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

“Зла жена”

У такмичарском дијелу фестивалског репертоара сутра у 20 часова биће одиграна представа “Зла жена” по дјелу Јована Стерије Поповића у режији Егона Савина.

Ријеч је о комаду Народног позоришта “Тоша Јовановић” из Зрењанина, а глумачку екипу чине Југослав Крајнов, Сања Ристић-Крајнов, Јован Торачки, Сања Радишић, Драгомир Пешић и Миљан Вуковић.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана