Прича са маргине уз црни хумор

Александра Маџар
Прича са маргине уз црни хумор

Бањалука - Драматична комедија “Здрав(о) живот(е)” Српског народног позоришта из Новог Сада, која је изведена у току треће такмичарске вечери Театар феста “Петар Кочић”, подијелила је мишљења публике, а неки су напустили салу прије завршетка представе.

Комад канадског драмског писца, глумца и редитеља Ли Мекдугала режирао је Никола Завишић, а превод је радио глумац Игор Павловић који игра насловну улогу у представи.

Ансамбл који чине Игор Павловић, Иван Ђурић, Ненад Пећинар и Марко Савић извео је на сцени драму новог брутализма проткану црним хумором у којој су главни јунаци насилници, наркомани, несрећни људи са крајњих маргина друштва.

За разлику од једногласно позитивних коментара на комад “Сава Савановић - вампирска симфонија” која је изведена прве такмичарске вечери, такође у режији Николе Завишића, мишљења за ову драматичну комедију су била подијељена.

Док се некима свидјела савремена поставка, други су је окарактерисали као монотону представу која не држи пажњу, па један дио публике није одгледао комад до краја.

Тешке сцене наркоманског живота четири криминалца приказале су несвјесна стања ових ликова који у машти планирају неуспјешну пљачку не напуштајући сцену ни у једном моменту.

- Сматрам да је глумачка игра јако добра, да има занимљивих глумачких рјешења. Представа је монотона и није ми држала пажњу. Тема је веома добра, али на овај начин представљена мене није заинтересовала - рекла је глумица Миљка Брђанин-Бабић која је истакла да јој је највише пажње привукло глумачко остварење Ивана Ђурића који је тумачио лик наркомана Донија.

Ову представу глумци Српског народног позоришта играју у камерној сали која је са обје стране окружена публиком, па је, како кажу, у таквој атмосфери однос са публиком потпуно другачији. Посјетиоци на тај начин имају прилику да представу гледају на филмски начин.

Игор Павловић, који тумачи лик Дика, предводник банде наркомана, преводећи текст био је и драматург и истиче да је свако из екипе на прави начин и са великом жељом радио на својој улози.

- Процес рада са редитељем Николом Завишићем био је јако чудан. Гледали смо много филмова. Било је много ствари које смо избацили, а на којима смо радили седмицама, али мислим да смо на крају свели на праву мјеру - рекао је глумац Иван Ђурић који је тумачећи лик Донија освојио највише симпатија публике.

Ироничан крај представе изазвао је смијех у публици, јер је на сцену изашла суфлерка која је прочитала текст скинут са сајта МУП-а Србије о томе како млади не треба да користе дрогу и како се лако потпада под негативан утицај.

- Овакав крај је настао у току процеса рада и није био планиран, дошао је спонтано. Занимљиво је видети како државне институције покушавају да сувопарним реченицама одврате младе од зла - додао је Павловић.

Као и претходних вечери Театар феста, и у сриједу је представљена књига “Позориште у окупираној Србији” аутора Боре Мајданца. О књизи су говорили Љиљана Ђурић, Милан Арнаут и аутор.

“Елијахова столица”

У такмичарском дијелу фестивалског репертоара сутра у 20 часова биће одиграна представа “Елијахова столица” коју је по тексту Игора Штикса режирао Борис Лијешевић. Ријеч је копродукцијској представи Југословенског драмског позоришта и МЕСС театра из Сарајева.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана