Прича о страсти за слободом и истином

Александра Маџар
Прича о страсти за слободом и истином

Бањалука - Дубоке мисли Хенрика Ибзена из драме "Луткина кућа (Нора)" разлиле су се на сцени и у сали Народног позоришта РС у Бањалуци остављајући публици слободу да ширину мисли и осјећања пренесе на личне животне ситуације.

Прича о страсти за слободом и истином, откривањем најдубљих људских тајни, исписана руком човјечијом, а уткана у ово дјело у режији Небојше Брадића у недјељу увече подигла је завјесу Театар феста "Петар Кочић".

У публици тишина, тек понеки храбри гледалац осмијехне се на реплике, насмије се реалности и тежини живота који се одвија на позоришним даскама. Бројне личности из јавног и културног живота Српске, као и вјерни поштоваоци позоришних чаролија дугим и јаким аплаузом подржали су ансамбл националног театра који је напорно радио са редитељем да би на сцени показали лакоћу игре.

Седамнаести фестивал званично је отворио министар цивилних послова БиХ Средоје Новић, а на отварању су говорили министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија и директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

- Наш театар опстаје седамнаест година и тако ће бити и убудуће, упркос свим сметњама. Хоћемо да вјерујемо у културу, ма коме шта она значила, и у позориште и за то имамо оправдање, права, али и обавезу. Када фестивал стекне пунољетство, а то је већ близу, тражиће своју препознатљивост, пут и начин истрајавања у својој Српској - истакао је Новаковић.

У публици су били и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Небојша Радмановић и предсједник Народне скупштине Игор Радојичић.

Сандра Љубојевић, која тумачи главни лик, Нору, послије премијере није крила задовољство и част што јој је редитељ повјерио ову велику улогу. Посебни коментари публике и похвале били су упућени управо овој глумици.

 - Осјећала сам посебну одговорност за ову представу, јер сам све вријеме на сцени. Уз помоћ колега које су урадиле велики посао успјела сам да уживам у игри, у Ибзену и у својој Нори - рекла је глумица.

У глумачкој екипи су и Борис Шавија, Златан Видовић, Љубиша Савановић, Сњежана Штикић и Маја Колунџија-Зорое. На сцени се појављују и малишани Андрија Пурковић, Зара Шурлан, Урош Шатара и Ана Врећо.

Београдски редитељ Небојша Брадић, који је своје знање и искуство несебично пренио глумцима, истакао је да Ибзен у својим комадима непрестано излаже и анализира неодрживост неистине и лажи према себи као основе за живот. Необичан визуелни израз комада, као и занимљива музика оставили су посебан утисак на публику.

Казалиште "Керемпух"

Представа "Чудо у поскоковој драги" Анте Томића у режији Крешимира Доленчића биће изведена вечерас у 20 часова на великој сцени националног театра Српске. Глумачки таленат показаће ансамбл из Сатиричког казалишта "Керемпух" из Загреба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана