Прича о Солунцима уз емоције и аплаузе

Александра Глишић
Прича о Солунцима уз емоције и аплаузе

БЕОГРАД - Драма "Солунци говоре" Антонија Ђурића у режији Цисане Мурусидзе на београдској премијери пропраћена је дуготрајним аплаузима бројне публике.

Студенти Академије умјетности из Бањалуке и Академије уметности из Београда одушевили су све који су у суботу увече дошли у Народно позориште.

Ријеч је о комаду који је уврштен у званични програм обиљежавања стотину година од почетка Првог свјетског рата, а под покровитељством је предсједника Републике Српске Милорада Додика и Републике Србије Томислава Николића. Благослов представи дао је патријарх српски Иринеј, који је присуствовао извођењу и уручио Орден Светог Саве предсједнику Академије уметности из Београда Душану Ђоковићу.

Бањалучком премијером драме 6. априла на сцени Народног позоришта Републике Српске отворена је манифестација "Дани Владе С. Милошевића" у организацији Академије умјетности у Бањалуци.

Емоције које су млади глумци пробудили код публике у Бањалуци нису изостале ни у Београду. Успомене на српске војнике из Првог свјетског рата оживјеле су захваљујући Марији Ђајић, Стефану Ковачевићу, Ивану Перковићу, Дарку Ивићу, Данилу Керкезу и Срђи Бјелогрлићу и Саши Симовићу.

- Највише ме обрадовало када су нам послије премијере пришли људи говорећи како одавно ништа емотивније нису гледали и да им је недостајала једна оваква прича - рекао је студент бањалучке Академије умјетности Данило Керкез.

Прва представа "Солунци говоре" играна је у Народном позоришту у Београду читаве двије деценије, такође у режији Мурусидзе. Од 1981. до 2001. године изведена је више од 350 пута.

Текст представља свједочења аутентичних личности, међу којима су Милунка Савић, Будимир Давидовић, Миладин Милетић, Мијат Гредељевић, Софија Јовановић, Љубица Чакаревић...

Представа има и видео-прилог, у којем Иван Босиљчић казује говор регента Александра, Миодраг Радовановић Мргуд ријечи црногорског краља Николе, а Танасије Узуновић цитира Арчибалда Рајса. Коришћен је и стари снимак Васе Пантелића, који говори заповијест мајора Гавриловића и "Плаву гробницу" Милутина Бојића, уз црквено појање у извођењу Оливера Њега и Вукашина Савића.

Београдској премијери присуствовали су Његова светост патријарх српски Иринеј, изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран, представници Кабинета предсједника Србије Томислава Николића, декан Академије умјетности из Бањалуке Лука Кецман и декан Академије уметности из Београда Душан Ђоковић, принцеза Јелисавета Карађорђевић и академик Матија Бећковић.

Музика

У оквиру манифестације "Дани Владе С. Милошевића" одржано је вече традиционалне музике "Традиција на сцени". Наступ је био у форми мултимедијалне презентације, а поред студената Катедре за етномузикологију бањалучке Академије умјетности учествовали су и пјевачи и свирачи на традиционалним инструментима, као и и културно-умјетничка друштва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана