Прича о славном писцу као опомена

Јасмина Перишић
Прича о славном писцу као опомена

Бањалука - Представа "Чаробњак" Федора Шилија у режији Бориса Лијешевића, изведена на другој вечери Театарфеста "Петар Кочић" пред бањалучком публиком, оживјела је лик и дјело њемачког писца и нобеловца Томаса Мана.

Комад Народног позоришта Сомбор изведен је у понедјељак увече на великој сцени Народног позоришта РС, а публика је имала прилику да ужива у бриљантној игри глумачке екипе.

Ријеч је о драми која је гледаоце навела да размисле о томе шта је заиста потребно да би човјек осјетио истинску срећу, а лик славног писца повјерен је Саши Торлаковићу. На сцени се први појавио популарни глумац Светозар Цветковић, који је одушевио публику одличном креацијом Јохана Волфганга Гетеа и Семјуела Фишера. Он је успио да наговори гледаоце да укључе своје мобилне телефоне да би освијетлили сцену.

У глумачкој екипи су и Радоје Чупић, Татјана Шанта-Торлаковић и Марко Марковић. Глумци нису имали лак задатак, пошто су тумачили више ликова, пребацујући се у секунди у сасвим другу улогу.

Драма је писана великану свјетске књижевности Томасу Ману у част, који се због идеала одрекао велике моћи и славе коју су му нудили нацисти. И поред тога што је имао све, писац је био незадовољан и завидио је свима који живе обичним животом. Непрестано се питао да ли га људи воле због његових књижевних дјела или због њега самог. Глумачка екипа држала је пуну пажњу публике сат и 45 минута, за шта је на крају награђена дуготрајним аплаузом.

- "Чаробњак" је учествовао на више од десет фестивала и освојио многе награде у Србији и региону. А занимљиво је да је овај драмски текст Федор Шили написао за испит треће године драматургије. Драго ми је што је оживио управо у нашем позоришту - рекла је директор Народног позоришта Сомбор Биљана Кескеновић.

Глумац Саша Торлаковић је рекао да га је овај лик инспирисао кућним и религијским васпитањем.

- Сама чињеница да се Томас Ман одупирао моћном нацизму поручује нам да се запитамо какве су наше одлуке у преломним тренуцима живота - казао је Торлаковић.

У пратећем програму фестивала у понедјељак увече промовисана је књига "Кад је свет имао бркове" Ане Радмиловић. Књигу посвећену свом оцу и легендарном српском глумцу Зорану Радмиловићу представила је ауторка. На фестивалском репертоару вечерас је представа "Трпеле" Београдског драмског позоришта која ће почети у 20 часова.

Подршка "м:тела"

Компанија "м:тел" подржала је и ове године традиционалну манифестацију у организацији Народног позоришта РС Театар фест "Петар Кочић", као и позоришну сезону 2014/2015. Из "м:тела" је саопштено да су они домаћини седме фестивалске вечери, 14. јуна, када је на програму представа "Рођендан господина Нушића" у продукцији Звездара театра из Београда. У комаду Душана Ковачевића, који је режирао Небојша Брадић, насловну улогу игра популарни глумац Бранислав Лечић. Овогодишњи Театар фест је у знаку обиљежавања 150 година од рођења највећег српског комедиографа Бранислава Нушића, што говори и слоган фестивала "Савремен, свевремен".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана