Прича о промашеним идентитетима одјекнула кроз аплауз у Позоришту Приједор

Снежана Тасић
Прича о промашеним идентитетима одјекнула кроз аплауз у Позоришту Приједор

Приједор - Премијерним извођењем представе "Генерација без кости" Позориште Приједор отворило је у уторак 63. позоришну сезону.

Директор ове куће Зоран Барош истакао је да је представа рађена по тексту Угљеше Шајтинца "Хадерсфилд" и посвећена је недавно преминулом глумцу и режисеру Раденку Билбији, који је у сезони 2006/07. године режирао ову представу.

- Ово је омаж нашем колеги, који је и кроз ту представу градио идеју иза које смо као генерација стајали - казао је Барош.

Овога пута адаптацију текста и режију представе потписује Дарко Цвијетић. Он је након премијере потврдио да је рад на представи био напоран и да је трајао два мјесеца.

- Радили смо врло напорно и експериментисали смо с пуно ствари па и са границама сопствене издржљивости и емотивних прагова. По десетак сати дневно смо копали по овоме и роварили о врло осјетљивим стварима - казао је Цвијетић.

Он је додао да је кроз реплике ликова покушао директно да комуницира са публиком.

- Могло се осјетити да се током цијеле представе акумулира енергија која је на крају праснула у таквом аплаузу - додао је Цвијетић.

Комад се бави генерацијом која се преображава након матурске вечери окупљене послије 11 година те открива генерацијске расколе и промашене идентитете.

Глумац Народног позоришта Републике Српске Бранко Јанковић рекао је да је његов лик, који је у школству имао највише потенцијала, да би га касније то школство, а послије и здравство и правосуђе, довели до краха личности.

- У редитељској поставци тежило се томе да мој лик има што више документарног да би га људи на што болнији и потреснији начин доживјели и схватили да је друштво генерација без кости које трпа проблеме под тепих - истакао је Јанковић. 

Глумац Позоришта Приједор Желимир Ривић рекао је да је огромна енергија уложена у овај рад и да је режисер то врло добро уклопио, нашао све мане и врлине и све то добро спојио.

- У овој кући сам већ 32 године и најстарији сам члан поставе нове представе, а та младост поставе дала је набој енергије, који се одавно у овој кући није осјетио. Играм оца изгубљеног у времену и простору, који гледа на дјецу која такође не могу да се снађу у лудилу које их окружује, али на крају, ипак, постоји излаз. Реакција публике је мало зачуђујућа, али таква и јесте представа. Мало се насмију, а онда послије тога им дође као кост у грло - казао је Ривић.

Студент четврте године глуме на бањалучкој академији Ена Радовановић, којој је улога у овој представи први професионални ангажман, играла је дјевојчицу која је у свијету који јој нуди лоше ствари и која покушава да се додвори томе.

- На крају то није то и она доживљава неки препород, а реакција публике је била дивна - закључила је Радовановићева.

Постава

Глумачку поставку у представи чине: Ена Радовановић, Бранко Јанковић, Срђан Књегињић, Синиша Вучићевић, Желимир Ривић и Ведран Марчета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана