Прича о кредиту за смијех до суза

Александра Маџар, Фото: В. Стојаковић
Прича о кредиту за смијех до суза

Бањалука - Представа “Жиранти”, која је премијерно изведена у уторак увече на сцени “Петар Кочић” Народног позоришта Републике Српске, насмијала је публику до суза.

Комедија бањалучког драматурга Марија Ћулума је копродукцијски пројекат редитеља Aлександра Пејаковића и Жељка Стјепановића.

Премијеру “Жираната” обиљежио је искрен смијех публике и дуг аплауз као подршка глумачком ансамблу.

Комад Марија Ћулума пружио је публици прилику да гледа свакодневне животне ситуације у којима се свако бар на тренутак препознао, описујући на духовит начин вријеме и друштво у којем живимо.

- Тема “Жираната” је наша свакодневица, и да није писана у комичном маниру, имали бисмо једну веома мучну представу. Бави се проблемима свакодневног преживљавања, повјерења, али и критиком тзв. скоројевићког менталитета - рекао је Ћулум.

Истиче да су га за писање овог текста највише инспирисали проблеми са којима се друштво данас суочава.

- Осјећам обавезу да ослушкујем и посматрам људе око себе  и да њихове проблеме изнесем на сцену. Не могу да их ријешим, али могу да помогнем да их сагледамо из ведријег угла - додаје Ћулум.

Глумица националног театра Српске Раденка Шева, која у представи тумачи  једну од насловних улога и чији је лик Љубинке изазвао највише смијеха у публици, каже да је текст приликом првог читања задобио све симпатије глумаца.

- Већ на првом читању било је лако уклопити се у причу и схватити шта ради који лик и какви су то односи међу њима - каже Шева.

Наглашава да је екипа која је радила на представи постигла крајњи циљ, а то је да се публика добро забави.

- Не могу рећи да представа нема умјетничке претензије, али не могу рећи ни да има претензије да мијења свијет. Жељели смо представу гдје ће људи моћи да се препознају и да кажу: “Онако је и код мене у кући” - рекла је Шева.

Каже да су прве реакције публике одбациле сваку сумњу и уклониле трему и да ће представа временом да се разиграва.

Глумачку екипу “Жираната” чине Ђорђе Марковић, Ковиљка Шипка, Мирзета Јакшић и Драгослав Медојевић.

Текст

- Текст “Жиранти” настао је на драматуршкој радионици у оквиру 15. Театар феста. Као основу смо узели текст “Срећна Нова”, мој испитни рад са прве године драматургије на бањалучкој Aкадемији умјетности. Рад сам наставио са редитељем Aлександром Пејаковићем, који је “кумовао” наслову представе - каже Марио Ћулум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана