Прича o Каину подиже завјесу

Александра Маџар
Прича o Каину подиже завјесу

Бањалука - "Аплауз фест 2014", који ће бити одржан од 24. до 27. марта, обиљежиће три премијере на позоришној сцени бањалучког Дома омладине.

Редитељ и оснивач ДИС театра Новица Богдановић, у чијој се организацији фестивал одржава, истакао је да новим представама желе да обиљеже Свјетски дан позоришта, 27. март.

- Комадима "Каин", "Дисање" и "Гарави сокак", који ће бити премијерно изведени, желимо да публици представимо нешто другачији позоришни израз. Први критеријум по којем смо правили репертоар је жеља да се афирмише моћ театра - казао је Богдановић.

Представа "Каин", у продукцији ДИС театра, отвориће прво фестивалско вече. У психолошкој драми постављају се вјечна питања о смислу живота, а у представи играју Стеван Шербеџија, Бојан Колопић, Наташа Перић и Белинда Божичковић.

Богдановић је објаснио да због лошег стања у култури и недостатка новца ове године фестивалска публика неће имати прилику да гледа гостујуће ансамбле.

- Нове представе показале су се као најбоља мјешавина стваралачке инспирације и талента коју можемо да понудимо публици. Сви који дођу на фестивал имаће прилику да виде са колико су љубави и ентузијазма рађени комади са фестивалског репертоара - истакао је редитељ и додао да све представе из програма имају актуелне теме.

Као и претходних година, сваке вечери биће проглашен најбољи глумац, што је велики подстицај за младе умјетнике.

- Братска кућа, Бањалучко студентско позориште, представиће се комадом "Гарави сокак", који ће премијерно бити изведен 26. марта у 20 часова. Представа "Коме треба зелена беба", такође у њиховој продукцији, на сцени је посљедњег дана фестивала - казао је Богдановић.

"Дисање"

Неконвенционална позоришна представа "Дисање" биће изведена другог дана фестивала, 25. марта у 20 часова. Ансамбл ДИС театра указаће кроз овај комад на негативне промјене које су се десиле у овом природном процесу, дисању, које је донио модерни начин живота.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана