Преминуо познати хрватски глумац Крунослав Шарић, рођен у Дервенти

ГС
Foto: Дубровник Прес

ЗАГРЕБ - Хрватски глумац Крунослав Шарић преминуо је у 79. години, потврдио је за 24сата глумац Горан Гргић.

"Истина је. Круно је преминуо. Сад сам се чуо с његовом кћери. Без обзира на велику разлику у годинама Круно ми је био велики пријатељ. Од њега сам могао само учити", казао је Гргић.

Шарић је оставио велики траг у хрватском глумишту. Биће запамћен по улогама оствареним на Дубровачким љетним играма и дубровачком позоришту.

Крунослав Шарић рођен је 1944. године у Дервенти. Након средње школе уписао је студиј глуме на Академији драмске умјетности у Загребу, који завршава 1969. године у класи Косте Спаића.

Након дипломе ради у Казалишту Марина Држића у Дубровнику, прво као спољњи сарадник, а онда као стални члан глумачког ансамбла све до одласка у Загреб.

Ово су неке од главних улога:  Иво Мариновић у Војновићевом Еквиноцију, Мацбетх у Схакеспеареовом Мацбетху, Баал у Брецхтовом Баалу, Сабљак у Оргијама Монаха Јанка Полића Камова те улоге на Дубровачким љетним играма попут Мортимера у Едуарду ИИ. редатеља Георгија Пара.

Од 1983. па све до 2010. и одласка у пензију био је стални члан Драме Хрватског народног казалишта у Загребу.

Добитник је бројних награда и признања. Након сјајних улога у дубровачком театру и доласка у Загреб, његова прва представа у Драми ХНК је била Штета што је курва, Јохна Форда, у режији Георгија Пара. Играо је Васљуеса, пријетворног Шпањолца и убојицу. Том улогом је освојио и публику и критику и добио награду Владимира Назора.

Уз Иву Грегуревића и Мустафу Надаревића био је један од најзапосленијих и цијењених хрватских телевизијских и филмских глумаца. 

Увијек досљедан себи, великог знања и беспријекорног умјетничког укуса, бирао је улоге по квалитету, а не по квантитету, што нимало није умањило његове умјетничке досеге. 

Сарађивао је с најбољим хрватским казалишним редатељима, од Косте Спаића, Владе Хабунека, Георгија Пара, Јошка Јуванчића, до Божидара Виолића, Ивице Кунчевића, Мире Међимурца, Марина Царића, Ивице Бобан и многих других, а често је радио и са страним гостујућим редатељима попут Хорее Попесцуа, Стевена Кента или Вите Тауфера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана