Премијером представе "Бог масакра" отворен "Заплет" у Бањалуци

М.М.
Foto: А.Чавић

БAЊАЛУКА- Премијерним извођењем представе "Бог масакра", која је рађена по тексту Јасмине Резе, а у режији Слађане Килибарде, вечерас је у Градском позоришту "Јазавац" отворен 14. међународни фестивал глумца "Заплет", чији слоган ове године је "У кругу породице".

Представа „Бог масакра“, која је трагикомедија, говори о међуљудским односима, највише о особинама родитеља у данашњем добу, њиховим најбољим намјерама које имају када одгајају дјецу, као и о великој неискрености према себи, у свему томе. Испричана на један духовит начин, приближен гледаоцима, данашњем времену и околностима, ова представа оживјела је важне теме, које се тичу родитељства, живота у заједници, морала и вршњачког насиља, што је главни покретач заплета ове приче.

- Ова представа је уз све остало (духовито, луцидно, трагично, комично, брутално, помакнуто) прича о томе да ли смо кадри бити "добри родитељи" и гдје су у таквој констелацији дјеца, а гдје ми који их припремамо за будући живот. Жртве су свакако сви, и они који "одлазе" и дјеца која "остају" (све изречено примјењиво је и изван "оквира" породице). Живот је постао једна велика "трагикомедија" без побједника из које тешко проналазимо излаз - забиљежила је о представи режисерка Слађана Килибарда.

У "Богу масакра" играју Николина Фригановић, Наташа Перић, Љубиша Савановић и Борис Шавија.

"Заплет" ће трајати до петка, до када ће публика имати прилику да погледа такмичарске представе, које је изабрао Љубиша Савановић.

- Сви тако ушушкани и смјештени у ову салу, некако се фино уклапате у овогодишњи слоган фестивала, jeр сви ми овдје, у наредних шест дана бићемо једна велика породица – рекао је глумац Велимир Бланић, у својој уводној ријечи на отварању фестивала, те представио овогодишњи програм, док је „Заплет“ званично отворио Роберт Дацешин.

Прва такмичарска представа на програму је сутра од 20 часова, а ради се о комаду "Реалисти", Театра "Егзит" из Загреба. У наредним данима, публика ће уживати у представама различитих позоришта из региона, а то су: "Наш син" (Хартефакт, Београд), "Тихи удах" (Местно гледалишче Љубљана), "Сирочад" (Босанско народно позориште Зеница) и "Плућа" (Мадленијанум/Марадор). Посљедњег фестивалског дана, у петак, осим додјеле награда, на програму је стенд-ап Срђана Динчића "У процесу". Извођење свих представа почиње од 20 часова.

Представе оцјењује жири у чијем саставу су Младен Ђукић (режисер и аниматор), Сњежана Мишић (глумица) и Марко Дукић (мултимедијални умјетник).

У оквиру пратећег програма вечерас је отворена изложба "Само сам се играла" Владимирке Велаге, док ће у понедјељак  бити приређено јавно читање драма студената Академије умјетности у Бањој Луци.

- Изложба је настала спонтано и састоји се из двије цјелине. Прва цјелина је сегмент у којем сам ја, на неки начин, хтјела да документујем своје љето, околину и друштво, а радећи њих, схватила сам да им недостаје један сегмент, а то сам ја и моја личност. Онда сам одлучила да не будем само посматрач догађаја, већ и да учествујем у њима. Тако је настала и друга цјелина – казала је ово на отварању изложбе млада умјетница Велимирка Велага, иначе студенткиња на Академији умјетности у Бањалуци, а поставку је званично отворила сликарка и професорица Борјана Мрђа.

Од уторка, као пратећи програм биће реализован "Разговор са глумцима", у оквиру којег ће публици бити представљени Милош Тимотијевић (уторак од 22 часа), Тамара Драгичевић (сриједа од 22 часа) , Борис Шавија (четвртак од 22 часа) и Милан Марић (петак од 22 часа).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана