Премијерно приказана представа Три прасета (Небождер): Поучна прича о значају слоге

Цвија Мркоњић Фото: А. Чавић
Премијерно приказана представа Три прасета (Небождер): Поучна прича о значају слоге

Бањалука - Представа "Три прасета (Небождер)", ауторски пројекат бањалучког глумца и режисера Николе - Коље Пејаковића, премијерно је одиграна у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Комад, намијењен дјеци, али и одраслима, дочарава хаотично вријеме у којем живимо, као и значај слоге и заједништва у опстанку моралних, еколошких и других животних вриједности.

Пејаковић је нагласио да му је ово први пут да ради у Дјечијем позоришту РС, али да је задовољан резултатима.

- Ово је неко моје читање свима познате басне о три прасета и вуку, а било ми је важно да и дјеца и родитељи буду привучени нечим и прате неку раван - рекао је Коља у сриједу увече након премијере.

Према његовим ријечима позориште у сваком тренутку треба да иште позор и да дјелује на људе без обзира на узраст. Осим што за ову представу потписује текст и режију, Пејаковић је и композитор музике.

Прича о три прасета и вуку говори о вуку из града који долази у шуму с намјером да побољша услове живота у шуми, али по цијену нестанка зеленила, дрвећа и природе.

На шумару, Драги Пјевцу, те прасићима Нови, Јови и Пери, који су браћа је да одлуче да ли ће му то дозволити.

И док шумар, Ново и Перо желе стан у згради, струју, канализацију и асфалт, Јово се бори да сачува шуму, подсјећајући да је из града и побјегао.

- Волим ову причу и представа ми се много свидјела, навијала сам за то да прасићи сачувају свој дом - рекла је осмогодишња Тијана закључивши да су три брата показала добро срце тиме што су дозволили вуку да остане у шуми, умјесто да га врате у зоолошки врт одакле је дошао.

Поуку приче да на планети има мјеста за све људе и животиње, за градове и шуме, одлично су дочарали вјешти глумци Драган Бањац, Александар Бланић, Слободан Перишић, Ђорђе Јанковић и Жељко Милићевић.

Сценографију за "Три прасета и (Небождер)" је осмислила Берина Шушчевић, а фантастичне костиме Јелена Савић.

Директор Дјечијег позоришта Предраг Бјелошевић наводи да представа дотиче најмлађе кроз басну коју познају, али дијалози и све остало је прилагођено одраслима.

- Представа је веома поучна и одлична сваком свом сегменту, те сам сигуран сам да ће "Три прасета (Небождер)" бити комад са којим ћемо сљедеће године учествовати на фестивалима у окружењу - рекао је Бјелошевић.

Реприза

Прву репризу представе "Три прасета (Небождер)" публика има прилику да погледа у суботу од 18 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци, а према ријечима директора позоришта Предрага Бјелошевића представа ће на њиховом репертоару бити до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана