Премијерно изведена представа о Дучићу

Aгенције
Премијерно изведена представа о Дучићу

Београд - Премијера позоришног комада "Последња песма", који говори о великом српском пјеснику и дипломати Јовану Дучићу, одиграна је синоћ у позоришту "Модерна гаража" у Београду, у извођењу глумаца из Србије и Републике Српске.

Извођењу представе, која се премијерно приказује у години у којој се обиљежава 70 година од смрти Јована Дучића, присуствовао је директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а у публици је био и војно–политички коментатор Мирослав Лазански.

Радња драме је смјештена између 1941. и 1943. године, а мјесто дешавања је салон у вили рођака Михаила Дучића, на обали Мичигенског језера, у граду Гери у америчкој држави Индијана.

Дучића је већ као старца на прагу седамдесетих година свог живота упутила у Америку у специјалну мисију распаднута отаџбина Краљевина Југославија, а сам пјесник, међутим, до смрти није знао какву мисију уствари има.

Комад, који се премијерно изводи у години у којој се обиљежава 70 година од Дучићеве смрти, написала је телевизијски аутор и документариста Анита Панић, а адаптацију и режију потписује Марко Мисирача.

Продуценти су "Балкан филм", "Дрина филм" и Удружење драмских умјетника Републике Српске.

Улогу Дучића тумачи глумац Народног позоришта у Београду Небојша Кундачина, Дучићеву велику љубав Јованку Јовановић Тодоровић игра глумица Народног позоришта Републике Српске Маја Колунџија Зорое, а младића глумац Милан Никитовић, један од популарних филмских ликова у познатом филму и серији "Монтевидео".

Након Београда, премијера овог комада биће одржана и у родном Дучићевом граду - Требињу у новембру, а након тога планира се извођење комада широм градова Републике Српске, Србије и у дијаспори.

Представу су финансијски подржали Представништво Републике Српске у Србији и Министарство просвјете и културе Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана