Премијера представе "Сумњиво лице" у сриједу у Народном позоришту Републике Српске: Модерни Нушић с примјесама Тарантина

Илијана Божић
Премијера представе "Сумњиво лице" у сриједу у Народном позоришту Републике Српске: Модерни Нушић с примјесама Тарантина

БАЊАЛУКА - Представа "Сумњиво лице" у режији Ивана Плазибата, рађена по тексту истоимене друштвено сатиричне комедије Бранислава Нушића, премијерно ће бити изведена у сриједу, у 20 часова, у Народном позоришту Републике Српске.

Публика ће имати прилику и да погледа изложбу плаката на тему "Сумњиво лице" које су радили студенти Академије умјетности Универзитета у Бањалуци, у фоајеу Позоришта .

Говорећи о овом комаду в.д. директорица Народног позоришта РС Дијана Грбић истакла је да је задатак ауторског тима био да Нушића, нашег класика, представи на савременији, пријемчивији начин.

- Било је изузетно задовољство радити са овом младом групом људи. Представа је разиграна и модерна и мислим да ће наћи пут до млађе публике, што нам је био циљ. Такође, надам се сарадњи и у наредном периоду - казала је Грбићева.

Додала је да је поменута изложба још један вид сарадње са Академијом умјетности.

Редитељ представе Иван Плазибат истакао је да је његов одабир био Бранислав Нушић и  "Сумњиво лице".

- Захвалан сам што сам имао прилику да радим Нушића и могу рећи да је ријеч о комедиографској традицији. У Хрватској нису многи режисери имали прилику радити Нушића. Фрљићева "Госпођа министарка" и "Покојник" на Бријунима су били једини примјери. Сретни смо што смо радили писца који има једну од најживљих реченица на нашим просторима, тако да сам јако захвалан на овој прилици - рекао је Плазибат.

Нагласио је да је радећи у "Јазавцу"  упознао снажан и компетентан ансамбл бањалучког театра, те да му је то била додатна мотивација.

- Морам истаћи  да су ме на основу мог казалишног рада звали да радим у овом позоришту и то је нормалан каријерни пут који се, нажалост, у казалиштима на нашим просторима јако ријетко дешава. Током рада смо се шалили да ову представу можемо назвати и "Срески пси", што  је била асоцијација на спајање Нушића и Тарантина и иконографије модерних и гангстерских филмова - објаснио је Плазибат.

Истакао је да су открили да се тај спој веома природно претопио, те да публика не треба да очекује традиционалну поставку Нушића.

- Ипак, и у овоме је једна врста чистог, комедиографског наратива која нема чиме скандализирати - додао је он.

Глумица Наташа Перић, која тумачи улогу Марице, испричала је да је процес припремања ове представе веома брзо прошао.

- Играм капетанову кћерку. Она је једна од ријетких позитивних страна ове комедије, па и друштва. Не жели да се удаје из погрешних разлога, због богатства, већ из љубави. Бори се на, бунтован, себи својствен начин против погрешних друштвених вриједности које су и те како доминантне у овој Нушићевој комедији - навела је Перићева и додала да је Марица  на неки начин револуционарка, иако је неки можда неће тако доживјети.

Сценски покрет

Дамир Клеменић, који је био задужен за сценски покрет, истакао је да са Плазибатом сарађује годинама.

- Кад ми је рекао да идемо у Бањалуку и да ћемо радити "Сумњиво лице" осјетио сам да је то велики изазов, јер никада нисам гледао Нушића у казалишту. Дошао сам на читаћу пробу и био сам заиста узбуђен, све ме кроз говор асоцирало на оне филмове, класике бивше Југолсавије. Глумачка екипа је била јако енергична и инспиративна и  мислим да су сви глумци успјели направити добре роле у овој представи - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана