Представом Ретроморфоза завршен фестивал

Aгенције
Представом Ретроморфоза завршен фестивал

Зворник - Премијерним извођењем представа "Ретроморфоза" вечерас је затворен четврти "Комедија фест" у Зворнику.

Представу је по "Стилским вежбама" Рајмона Кеноа режирао и драматизовао Иван Томашевић, оснивач Сцене "Маска" из Шапца, који је истакао да ово није његова прва сарадња са Зворничанима.

"Определили смо се за овај текст јер сматрам да је време да се публика ухвати у коштац са нечим што је мало компликованије и захтевније. Морамо је натерати да размишља на другачији начин. Ради се о кратким причама које су повезане тематски, али не и хронолошки нити ликовима", појаснио је Томашевић.

Према његовим ријечима, у питању је једна "дискретна комедија" која за циљ има да "натјера људе на размишљање о томе какви су, колико могу да усвоје нечија мишљења која би можда могла да промијене живот на боље, али људи то не раде, него пролазе поред знакова поред пута".

За најбољу представу овогодишњег "Комедија феста" данас је проглашен комад "Моје бивше, моји бивши" Књажевског српског театра из Крагујевца.

Ова представа је по оцјени стручног жирија и публике добила и награду за најбоље редитељско остварење и сценографију, док су Исидора Рајковић за улогу Ејми и Милош Крстовић за улогу Томаса у овој представи добили награде за најбољу женску и најбољу мушку улогу.

Стручни жири, који су чинили драматург из Требиња Жељко Милошевић, редитељ из Београда Јелена Богавац као предсједник и Виолета Савић, професор у Гимназији и средњој стручној школи "Петар Кочић", додијелио је и равноправне награде за најбољу мушку улогу Ивану Томашевићу и за најбољу женску улогу Анети Томашевић.

Томашевић је награђен за улогу Микана у представи "Краљица смеха" Сцене "Маска", док је Томашевићева добила награду за улогу Љубинке Бобић у истој представи.

Награда за најбољу костимографију припала је Јелени Видовић и Позоришту Приједор за представу "Дјелидба", које је добило и награду за колективну игру.

Жири је специјалну награду додијелио "Народном позоришту" Приштина са сједиштем у Косовској Митровици са представом "Грађанин племић", и то за континуирано и предано залагање за очување позоришног ансамбла и борбу за културни идентитет српског народа на Космету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана