Представе "Златокоса" и Фердо, велики птич" одигране у Бањалуци

Агенције
Представе "Златокоса" и Фердо, велики птич" одигране у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Након представа "Мала Фрида", "Кафе краљевство" које су одигране другог дана 21. Међународног фестивала позоришта за дјецу, који је у недјељу отворен у Дјечијем позоришту Републике Српске, најмлађа публика данас је имала прилику да ужива у дивним комадима "Фердо, Велики птич" и "Златокоса".

Комад "Фердо, велики птич" извело је Лутковно гледалишче Марибор, а представу ауторке Андреје Пеклар режирала је Катја Повше.

- Прича говори о Ферду, птици која је превелика за средину у којој живи. Фердо не примјећује да се разликује од други. Штавише, он користи своју различитост да помогне мањима од себе - стоји у опису ове представе, након које су намлађи посјетиоци имали прилику да погледају "Златокосу".

Ова представа, која говори о слободи, срећи и љубави, рађена је по мотивима бајке браће Грим, у адаптацији и режији Јелене Ђорђевић, а извели су је глумци Позоришта лутака у Мостару.

- Удобно се смјестите, склоните телефоне. Оставите своје бриге по страни. Пустите да вас једна чудна група из необичног фризерског салона спроведе кроз свијет маште и исприча вам прилу о дјевојци дуге којсе која живи у кули без прозора и врата, опасној баки Готел, принцу Кловису и неустрашивом коњу Муњи - назначено је у најави ове представе која је најмлађима.

За крај овог фестивалског дана, вечерас од 18 часова биће одиграна представа "Сунашце", Куће летећих ручних лутака из Лулебургаза (Турска).

Представу је, према причи Александра Пропескуа режирао Петар Петков.

- Ово је прича о малом мишу Мафу, који живи сам у подруму куће и Одили, порцеланској балерини која је бачена у подрум јер јој је сломљено стопало. Жртва и велики труд који је мали миш Маф уложио да стекне пријатељство порцеланске балерине Одиле је емоција која доноси дубоку поруку на сцени - стоји у најави представе у којој ће они заједно да ријеше мистерију пријатељства и сунчеве свјетлости.

Фестивал ће бити настављен сутра, када ће у 10 часова бити одиграна представа "Тајна" театра из Јапана, од 11 "Разноликост фигура" Културно-театарског удружења "Ла Ботега" из Италије и "Тихи дечак" Позоришта за децу и младе Крагујевац.

Фестивал ће бити затворен у суботу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана