Представа “Тихи удах“ Местног гледалишта Љубљана одиграна на фестивалу „Заплет“

Илијана Божић
Представа “Тихи удах“ Местног гледалишта Љубљана одиграна на фестивалу „Заплет“

БАЊАЛУКА- Да све срећне породице личе једна на другу а да је свака несрећна породица несрећна на свој начин писао је Толстој у „Ани Карењини“ а то је прва мисао која нам пада на памет док гледамо представу „Тихи удах“ Местног гледалишта Љубљана.

Овај комад рађен у режији Нејца Газводе, а у драматизацији Еве Махковиц одигран је, у уторак навече, треће такмичарске вечери 14. Међународног фестивала глумца „Заплет” који се одржава под слоганом „У кругу породице“  у Градском позоришту „Јазавац” у Бањалуци.

Прича о породици која се годину дана након очеве смрти окупља како би подржала најмлађу сестру која одлази на студије у Љубљану, пред публиком је открила њихове трагедије које су заправо трагедије свих нас. Ова драма  о словеначкој породици која неће да осуђује оно што јесмо, него жели да посматра оно најчовјечније у нама приказује да се свака генерација мора суочити са одрастањем, старењем и чињеницом да вјероватно у животу неће постићи оно о чему је маштала у дјетињству.

На сцени посматрамо људе који не раде послове за које су се школовали, несрећни су због изневјерених идеала и тешко им је због смрти оца, усамљену мајку, али и проблеме развода. Генерација Марјана, Петре и Јанеза чији животи нису испуњени, је заправо генерација која се родила на распаду Југославије, они су дјеца транзиције. Када Јанез, новинар који је добио отказ због једног чланка који није одговарао друштву, успије да поправи водокотлић који покушава безуспјешно да поправи током цијеле представе помислимо да можда и није све тако црно.

Представа „Тихи удах“ премијерно је изведена 2018. године, а улоге тумаче Мирјам Корбар, Јуре Хенигман, Ајда Смрекар, Матеј Пуц, Тјаша Железник и Лара Волф.

Режисер Нејц Газвода је истакао да га је занимала словеначка фамилија за коју сматра да је не виђамо често на позорници.

-Мислим да су Словенци гладни оваквих прича. Ова представа је преживјела ковид, она има оно нешто у чему свако може да се нађе или да препозна некога ко има овакве проблеме - рекао је Газвода.

Глумица Мирјам Корбар, која глуми мајку, казала је да је ансамбл био одушевљен текстом када су га добили, те да су са радошћу и ентузијазмом пришли овој причи.

-Заједнички рад нас је повезао тако да смо као породица. Мислим да то осјећа и публика.  Било је лако радити на овој представи, текст је ушао у нас и ми смо играли- казала је она.

Као и сваке вечери и ове је публика одцјењивала најбољег глумца, а овај пут избор је пао на Јуру Хенигмана.

Такмичарски дио фестивала биће настављен вечерас када је од 20 часова на програму представа „Сирочад“ Босанског народног позришта Зеница. У пратећем програму од 22 часа почеће разговор са глумицом Тамаром Драгичевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана