Представа „Олуја“ у Народном позоришту Српске

Б. П.
Представа „Олуја“ у Народном позоришту Српске

БАЊАЛУКА - Народно позориште Републике Српске угостиће чланове ансамбла из Бачке Паланке који ће одиграти представу „Олуја“, насталу с циљем обиљежавања погрома и протјеривања Срба са територије Републике Српске Крајине у војној операцији „Олуја“ од 4. до 7. августа 1995. године.

Ауторка представе је глумица Драгана Боснић која потписује текст, режију, избор музике и игра у представи.

Поред ње у представи играју глумци аматери и мушка пјевачка група. Носилац пројекта и главни организатор је Народна библиотека „Вељко Петровић” из Бачке Паланке и Завичајно удружење „Сава Мркаљ“ из Новог Сада.

У представи је описана прича о протјераним Србима који су се послије „Олује” населили на територији општине Бачка Паланка, иако је тема обрађена на такав начин да се може односити на све протјеране Србе. Кроз причање личних прича актери описују ратна дешавања и прате судбину српског народа из Крајине.

-Овом представом показујемо да разумемо патњу протераних Срба и да саосећајно и братски гајимо спремност да негујемо свој род и народ“ -поручују учесници и организатори пројекта.

Представа ће бити одиграна на Великој сцени Народног позоришта Републике Српске у недјељу,  4. августа,  с почетком у 20 часова.

Улаз на представу је слободан.

Драгана Боснић је српска је филмска, позоришна и гласовна глумица, рођена 20. фебруара 1967. године у Бачкој Паланци. Глуму је дипломирала на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Петра Банићевића. Професионалну каријеру започела је радом у позориштима широм Србије у Новом Саду, Суботици, Београду, а затим у Републици Македонији, Велесу и у Скопљу, где данас живи и ради...

Монодрама „Господ је жив” је њен аутобиографски ауторски пројекат који је као подршку српској заједници у Републици Македонији, подржао град Скопље. Такође је аутор монодраме „Жена са кесом на глави”. Бавила се и синхронизацијом анимираних серија на српски језик за студио Кларион.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана