Представа “Не играј на Енглезе” вечерас премијерно у Градском позоришту “Јазавац”: Прича о пороцима и урушеним пријатељствима

Миланка Митрић
Представа “Не играј на Енглезе” вечерас премијерно у Градском позоришту “Јазавац”: Прича о пороцима и урушеним пријатељствима

БАЊАЛУКА - “Не играј на Енглезе” је позоришни комад настао по тексту Владимира Ђурђевића, који је у регији доживио бројне адаптације, а једна од новијих вечерас ће бити одиграна у Градском позоришту “Јазавац” у Бањалуци.

Ова представа, у режији Марка Вукосава, који је био задужен за сценографију и костиме, настала је као копродукција “Јазавца” и Театра “Федра” Бугојно. У Театру “Федра” премијерно је одиграна у понедјељак навече, док је премијерно извођење у “Јазавцу” вечерас од 20 часова.

У представи играју Сенад Милановић, Александар Руњић и Бојан Колопић.

- Имао сам прилику да погледам у позоришту само једну изведбу овог текста пре неколико година, а тек када сам почео да радим на нашој представи, видео сам да је много пута овај текст постављан широм региона и да је скоро снимљен и филм који још нисмо погледали, али планирамо првом приликом. Ми смо се држали, наравно, интегралног предлошка Владимира Ђурђевића јер сматрамо да је јако добро и јасно написан и да пружа све што треба да се исприча једна актуелна прича и направе добре улоге. У самом раду нисмо имали никаквих проблема и није било потребе за већим драматуршким захватима - рекао је глумац Бојан Колопић за “Глас Српске”.

Како је истакао, тема представе, која, између осталог, говори о пороцима, тачније клађењу као проблему, није никад била актуелнија.

- Дошли смо до података да је БиХ једна од водећих држава у свету по броју уплатних места по броју становника и да се абнормално велика количина новца уплаћује на свакодневном нивоу. Поред финансијског аспекта, много гора је свака појединачна ситуација кладионичара, гледајући изгубљено време које проводи размишљајући о евентуалној заради и тако, трошећи сву своју енергију на размишљање о овом пороку, пропушта много лепше и племенитије ствари које живот пружа. Ту се не ради само о младим људима, него и о онима који су некад били млади, а остарили су гледајући како се други људи баве спортом док они седе и размишљају да ли ће на тикету погодити који ће од тих спортиста данас бити успешнији - објаснио је Колопић и додао да је у овој представи ипак главна тема нарушавање правих животних вриједности и искрених људских односа три главна лика, а поменути порок је само нешто што је проузроковало нарушавање дугогодишњег пријатељства.

Колопић истиче да сама представа сигурно неће ријешити проблем, те да људи који воде државу треба да се позабаве тим питањем.

- Одрастао сам у Новом Саду, живим у Бањалуци, путовао сам са матичним Народним позориштем Републике Српске широм региона и апсурдно је да у већини места на сваких 100 метара можеш уплатити тикет игре на несрећу. На нама је да укажемо на проблем, да веродостојно и животно одиграмо овај комад и ако по сваком извођењу представе само једна млађа или старија особа по изласку из сале стави прст на чело критички размишљајући о овом пороку, наша позоришна мисија је успела - додао је он.

Репризно играње представе је 9. новембра, а у Бугојну 11. новембра.

Сарадња

Како је Колопић нагласио, са великим задовољством је прихватио сарадњу са Театром “Федра”.

- Са редитељем Марком Вукосавом и глумцима Сенадом Милановићем и Александром Руњићем пријатељ сам већ дужи низ година, тако да смо овим процесом додатно учврстили другарство и отворили путеве за нове сарадње. За то је заслужан и Амел Угарак, продуцент представе, који је заједно са Сенадом и његовом породицом био сјајан домаћин током процеса проба у Бугојну. Незаобилазан фактор је ГП “Јазавац”, који увек пружа услове и љубав коју сваки глумац само може пожелети - објаснио је Колопић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана