Представа “Ко је убио Џенис Џоплин” одиграна у Бањалуци: Откривање љубави и слободе у музици

Миланка Митрић
Представа “Ко је убио Џенис Џоплин” одиграна у Бањалуци: Откривање љубави и слободе у музици

БАЊАЛУКА – Живот, одрастање, потрага за слободом, борба са собом и другима, борба против окова околине у којој је одрастала, проналазак магије музика и смрт Џенис Џоплин, оживљен је у представи “Ко је убио Џенис Џоплин?” Српског народног позоришта Нови Сад и Омладинске престоница Европе Нови Сад (ОПЕНС).

Представа је прави вртлог емоција, која снажно враћа у другачија времена, али ипак носи са собом универзалну причу која одговара сваком времену. Ова представа, која говорећи о једној жени, говори о свакоме кога живот гура на његовом путу, стално бацајући разне проблеме и туге, одиграна је вечерас на великој сцени Народног позоришта Републике Српске, у оквиру такмичарског програма 23. Театар феста “Петар Кочић” и апсолутно одушевила присутну публику.

Сат и четрдесет пет минута, колико комад траје, били су довољни да се глумци, прича и музика повежу са публиком, која је одушевљено овацијама наградила глумце. Двије Џенис биле су на сцени и оживјеле све оно што је била Џенис Џоплин, али и оно што је могла да постане. Оживјеле су њену јединственост, борбу са средином у којој је одрасла, њене патње, и проналазак сопствене суштине и слободе у музици. Џенис Џоплин била је млада жена која је у свом срцу носила ватру љубави према музици, и ватру борбе против свијета који не прихвата другачије. Живјела је само 27 година, а оно што је иза себе оставила, генерацијама иза ње, наставило је да ствара је у срцима многих жар и тежњу ка хватању живота зубима, те борби за оно што желе да буду. Осим музике, иза себе је оставила ту неку причу пуну инпирације за бунтом, покретањем и тражењем себе у свијету.Треба да играмо као да нико не гледа, и да волимо као да нећемо поново бити повријеђени, једна је од мисли које се провлаче кроз представу, и какве једна од Џенис изговара и које на један начин говори о некој суштини поимања живота и свијета, осјећајући га очима слободе.

- Осим две Џенис, важна нам је била музика и атмосфера, искључиво страст и љубав. Џенис је гајила страст и љубав према музици. Важно нам је било да баш сви људи који учествују у представи осећају ту енергију – рекла је о овом комаду, рађеном по тексту Тијане Грумић, режисерка Соња Петровић.

У представи играју Бојана Милановић, Соња Исаиловић, Стефан Вукић, Димитрије Аранђеловић, Вукашин Ранђеловић, Петар Бањац, Филип Грубач и Игор Сакач.

- Из силне емоције, повезивали смо делове њеног живота са собом. Трудила сам се да ју разумем. Било ке тешко и напорно разумети и волети ју и бити уз њу. Сада нам је лако да одиграмо представу иако је тешка. Увек је одиграмо пуног срца и душе - казала је након извођења представе глумица Бојана Милановић, која је играла једну верзију Џенис, а то да играју од срца и душе, вечерас је дефинитивно осјетила и публика, која је приглила музику, љубав и причу о једном животу, проналазећи дијелове својих патњи, радости, страсти и скривених осјећања и тежњи.

Такође, представа је значајна јер враћа причу о суштини музике, односно, о начину на који конзумирамо музику – са пуно разумијевања и правог слушања, не успутног, како често у садашњости чинимо.

- Ми се данас боримо са таквим стварима, као генерација. Музика се више не слуша са разумевањем. И то смо овом представом покушали да покажемо, да оправдамо то што је певала, како је певала и како је живела. У свету данас, музика је постала нешто споредно и нешто што слушате док нешто друго радите. Музика Џенис Џоплин не може тако да се слуша. Зато је важно познавати музичаре и контекст времена у којем су стварали – додала је Петровићева, закључивши да музици треба да се посветимо пуним срцем, и да ју разумијемо, јер музика управо то и тражи.

Театар фест биће настављен сутра, када ће бити одиграна представа “Осама – касаба у Њујорку”, Звездара театра из Београда. Извођење ове представе у којој играју Андрија Кузмановић, Јован Јовановић, Ива Илинчић, Бранко Јанковић, Исидора Симијоновић и Амар Ћоровић почеће у 20 часова. Комад је рађен по тексту Владимира Кецмановића, а у режији Дарка Бајића.

Фестивал ће бити затворен у суботу навече, када ће бити проглашени побједници, те одиграна представа “Ана Карењина” Новосадског позоришта, а у режији Дејана Пројковског.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана