Представа “Хркачи” премијерно одиграна у НПРС: Суноврат гледамо затвореним очима

Миланка Митрић
Представа “Хркачи” премијерно одиграна у НПРС: Суноврат гледамо затвореним очима

БАЊАЛУКА - Суноврат човјека и цивилизације дешава се полако, али гласно, јасно га видимо и јасно не осјећамо обавијени вртлогом истина и лажи, полуприсутни у сопственим и туђим животима.

Живот у садашњости пун је љепоте малих ствари, доброте за којом трагамо у себи и другима, а која стоји малена наспрам суноврата и трулежи болесних душа коју не осјећамо, а која нагриза свијет све више и више.

Умјетност је један начин сагледавања овог свијета, а дио његових болести и изгубљених вриједности оживљен је и у новој представи “Хркачи” Народног позоришта Републике Српске, аутора и режисера Николе Коље Пејаковића, која је вечерас премијерно одиграна у Народном позоришту РС, док је прва реприза заказана за сутра навече у 20 часова.

- Добро ми је дошла болест, јер сам проблем короне успио да сагледам из другог угла, изнутра. Међутим, овај комад није о корони, већ о нама и нашим болестима које душу нападају, о демонском егу, о страстима и моралном суноврату модерног друштва и ове цивилизације - забиљежио је Пејаковић о овом комаду, у којем су јунаци својим причама, у освит пандемије, приказали разнолике бољке човјека - превару, параноју, пакост и свеопшту несрећу у којој једноумље стиже на велика врата, док актери живота бивају посматрачи.

Актери ове приче у сат и по времена, колико траје представа, кроз комедију и стварну гротеску умјетношћу су приказали оно што у стварности познајемо као суноврат човјека, пред којим смо као слијепи и глуви обликовани информацијама које добијамо, без преиспитивања себе и других. А увијек постоји други избор.

- Како сама болест никада није казна, већ упозорење, човјек увијек има времена да се исправи. За оне који не вјерују у Бога душа није нарочито важна, јер је и не виде као улазницу за вјечност; живе свој мали живот по хоризонтали надајући се да ће их смрт стићи што касније. Можда смо ми, вјерници, будале, неписмени, незналице, али бар нас пустите да умремо као такви, не шприцајте нас лажним истинама из ваших лабораторија - додао је Пејаковић о свом комаду.

Николина Фригановић (Даринка), Љубиша Савановић (Јован), Миљка Брђанин (комшиница), Данило Керкез (полицајац) и Миодраг Маркићевић (игла), својим повезаним причама, уз повремено уплитање звука телевизије, пјесама Николе Пејаковића и игле која носи поруке водиље за живот у пандемији, оживјели су један тренутак у нашем животу прожет паранојом, заведеношћу телевизијом и слијепом вјером у туђе ријечи.

- Надам се да ће публика препознати ову представу и да ће она успјети да “продише”, јер заиста комедија захтијева реакцију, а ми се бавимо актуелном темом коју и дан-данас живимо. Такође, надам се да ћемо указати на проблем којим се бавимо, какав живот живимо, на страх који је завладао међу људима због пандемије, као и шта тај страх може да пробуди - рекла је глумица Миљка Брђанин говорећи о овој представи.

Свијет представе “Хркачи” јесте свијет тужног смијеха, панике, скоро па манијакалне опсесије информацијама појединаца или потпуно игнорисање истих, свијет малих и великих лажи, пристајања на мање од заслуженог. То је свијет изгажених основних људских вриједности у којем опсесија, параноја и спремност на најниже потезе узимају оно мало душе о чијој болести је Пејаковић проговорио на свој начин - комедијом, иронијом, уз музику и смијех. Горки смијех.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана