Представа Градског позоришта “Јазавац” 50. пут пред публиком: “Мало благо” живи и расте

Миланка Митрић
Представа Градског позоришта “Јазавац” 50. пут пред публиком: “Мало благо” живи и расте

БАЊАЛУКА – “Мало благо” у режији Слађане Килибарда једна је од највољенијих и најнаграђиванијих представа Градског позоришта “Јазавац”, а овог викенда посјетиоци “Јазавца” имаће прилику да уживају у њеном 50. извођењу.

  Овај јубилеј биће обиљежен 13. фебруара од 20 часова, а пред гледаоцима ће још једном оживјети прича о три жене, три различите генерације, прича о животу, патњи, болу, љубави и данима које испуњавају и у којима се смјењују смијех и сузе.

Режисерка Слађана Килибарда казала је да је “Мало благо” једна од њених најдражих представа и њена прва режија ван институционалног театра.

- Оно што је највише обиљежило тај рад била је слобода, а када умјетник добије слободу, он аутоматски добије порив да пружи најбоље од себе. Посебна посвећеност избијала је свакодневно у процесу рада и код нас на сцени, али и код свих који су били иза сцене. Имала сам заједно са глумицама потребу да испричам причу о породици, о транзицији, о времену у којем смо некада живјели и овоме у коме смо сада. Причу о женској снази и пожртвованости, о женској муци,  о љубави некада и данас. И све то транспоновано у Бањалуку – рекла је за “Глас Српске” Килибарда, која се за наш лист присјетила почетака рада на комаду.

У представи, која је рађена по тексту Елен Марфи, глуме Слађана Зрнић, Наташа Иванчевић и Белинда Стијак (коју је мијењала Наташа Перић), а премијерно је одиграна 2016. године у “Јазавцу”, на фестивалу”Заплет”.

- Памтим тренутак када сам отпутовала у Загреб гдје ми је дијагностикована озбиљна упала плућа и речено да без минимум десет дана лежања не рачунам на рад . “Јазавцу” је представа требала баш тог зацртаног датума због фестивала и мој ангажман је дошао у питање. Толико сам тај текст снажно осјећала као нешто што морам да урадим (имала сам идеалну подјелу и јаку жељу да испричам ту причу)  да сам већ седмог дана са недовршеном терапијом  била у Бањалуци и наставила пробе. Моје глумице су изгарале у креирању својих ликова и ја сам уживала у њиховој посвећености и самодисциплини. Представа живи и расте, али се и чува онолико дуго колико је чувају глумци који у њој играју. Онолико колико уживају и проналазе нови смисао у свакој сљедећој изведби - објаснила је Килибарда и додала да су “Мало благо” сачувале четири прекрасне глумице, њихова публика и “Јазавац”.

Глумица Слађана Зрнић за “Глас” се присјетила првог сусрета с овим комадом, који је био љубав на први поглед.

- Оног тренутка кад сам га прочитала ја сам се из прве заљубила у тај текст и нисам имала никакав проблем да сагледам како ћемо то урадити. То се ријетко кад дешава глумцу, да просто прочитате текст и знате да је то је то, у правом тренутку. Кроз ту улогу сам показала све што знам о глуми. Захваљујем Градском позоришту “Јазавац” што су ми дали ту шансу - испричала је Зрнићева.

Како она каже, постоји више разлога због којих је “Мало благо” одлична представа, а то није само због теме.

- То је представа због које мушкарци воле женску причу и представа у којој сви гледаоци заиста уживају и дају комплименте. Наташа Иванчевић, Белинда Стијак и Наташа Перић (која је у једном тренутку замијенила Белинду), нас четири смо се у тој представи одлично слагале и разумјеле. Интимно, свака улога је дио нас, јер и ми те животе пролазимо. Пролазимо све што те жене пролазе, тако да ту нема мјеста никаквој лажи. Или јеси или ниси - навела је Зрнићева и додала да публика воли представу јер је јако духовито написана, с пуно елемената комедије и да је успјешна јер на симпатичан, а близак начин износи проблеме који се тичу свих жена.

 Љубав

Килибарда је казала да су награде које је представа освојила, похвалне критике, гостовања, сузе и смијех публике, одраз глумачке величине глумица које су играле у представи и њиховој љубави према послу.

- Захваљујем  глумици Наташи Перић која је  феноменално ускочила у представу када је Белинда остала трудна  и  тиме додала своју глумачку боју “Малом благу”. Честитам свима 50. извођење представе, а посебно  захваљујем Љубиши Савановићу који ме позвао да радим у “Јазавцу” , мојим дивним, Слађани Зрнић, Наташи Иванчевић, Белинди Стијак, Наташи Перић,  Драгани Пурковић Мацан,  Гани Ђедовић, Жељки Гргић као и Сави Кнежевићу и Драгани Марић - закључила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана